Vurpan i ny terräng!

Söndag 28 november. Nestorn gick inta att nå på mobilen. Hana hade väl virat in luren i kuddvaret eller så. Ja, ja, det fixar väl sig ändå, tänkte Elitaren. Vurpan hade precis ringt och sagt att han var på väg. Han var vid Lommaavfarten på motorvägen. Då tar det ytterliggare 10-15 minuter tills man skulle kunna rulla iväg. Alltså skulle man komma lika mycket för sent till mötespunkten i Saxtorp. jodå där kom Vurpan i sin grågröna Volvo. Cykeln hängde där bak. Snabbt hängdes den av och vurpan hoppade i de sista cykelpaltorna och så rullade man iväg mot Saxtorp. Väl där fick Vurpan stanna för att lätta på trycket. Bengeten och Nestorn dök upp i diset. De hade tyckt sig se två cyklister omma. men var hade den andre tagit vägen. Vurpan står där och kinkar, sade elitaren och pekade på vurpan där han hade dragit sig tillbaka vid ett träd. När Vurpan väl hade skakatt av sista droppen grenslade man åter sina springare och man brakade rätt ut i Saxtorpsskogen.
Det småduggade lite. På morgonen hde det regnat ganska rejät. Så de partier som brukade vara dyngiga skulle denna dag vara ännu dyngigare... Ut på grusvägen och upp emot scoutstugan (en av dem, där är många dylika i Saxtorpsskogen). Slirigt, kletigt och dyngigt var väl bästa beskrivningen på underlaget Lite ringlande tog man sig på stigar fram till Välandalen och vidare ut mot sjöarna på Järavallen. Detta var första gången som Vurpan var med och cyklade MTB i dessa omgivningarna. Han verkade till att trivas med omgivningarna. De är ju ganska omväxlande, Grusväg, stig och helt obanat med sugande dynghål. Jo, den variationen erbjuds. Dock finns där inga nämvärda backar. Men det dynigiga, sega underlaget gjorde sitt till för att suga ut det gotta ur kvartettens lår.
När man hade paserat över gångbron och kom fram till parkeringsplatsen på strövområdet så var där fullt med parkerrade bilar!? Va i hondan var det då. Aldrig tidigare hade så många bilar siktats där på en gång? Men strax gidk set upp ett Liljeholmens. Det var ju Adventorient. oK Silvas stora arrangemang i julemånaden. Och jodå. Skogen var full av orienterare. Men man sökte sig snabbt bort från stigarna, bort mot slingan på Lithorinavallen. Slingrande och böljande med havsutsikt. Lite lagom småtrixig är den stigen. När varbet var fullbordat stannande man traditionsenligt för att få sig en liten bit choklad. Mums, mums. Alla de lerprickiga ansikten sprack upp i leenden när de kände den fasiga sötman i gomen. Stärkta av kolhydrater rullade man nu ner för slänten, lyfte över springarna till andra sidan staketet. Nu var det backkörning. En av de brantaste stigningarna som kan erbjudas i denna nejden. Vurpan lyckades cykla hela vägen, utan avbrott, Elitaren hade en till två meter kvar när det tog stopp för honom. Inte heller Bengeten och Nestorn redde ut uppgiften. När lla var samlade igen så rullade man ut på den gula slingan för att ila tillbaka över motorvägen. Nu var det den härliga Hofterups mosse som låg framför dem. Nu vurpa, nu skall du få käka dynga. Den senasste diden nederbörd borgade för att det skulle vara rejält klistrigt. Det var det kan vi lova. Den första dynghålan som skulle passeras var av dagen till är förvandlad till en sjö! Elitaren började och satsade djärvt. Tvärstopp mitt i hålet. Bågen satt fastsugen så man fick rykla loss framhjulet fört innan man gick på bakditot. Därefter fick han lirka upp sig själv. De övriga tre valde, visa av erfarenheten, lite lugnare vägar. Det blev mycket sprätt och slir i mossen. Dock var det inte lika kletigt som man kanske hade trott.
När mossen var avverkad så rullade man hem mot Elitaren. Cirka tre mil avverkades under en timma och tre kvart. Tung bana hela vägen så det kändes i ben och lår. Nästa gemensamma träning på onsdag. Samling 18.00 i Saxtorp på MTB för att köra "Sjölundaturen".

Bengeten, Nestorn och Vurpan pausar vid Lithorinavallen.
Elitaren påkörd av bil!

Onsdag 24 november. det var stort manfall denna dag. Nestorn och Elitaren var dem som återstod när övriga lämnat förhinder till träningen. Elitaren kom lite tidigare hemifrån denna onsdag så han mötte upp Nestorn lagom till när han lyfte ut sin springare ur garaget. Det var en ganska klar och kall kväll. Temperaturen låg runt 0:an och där under. Det var till början inte så mycket vinde men den tilltog lite grand ganska snart. Det var en lättnad när man fick lä eller vi de få tillfällena den bar med. Men inget pjåsk här inte. Banan var utstakad. Den "vanliga Sjölundarundan". När man passerade Henkelstorp så kom där enn ettrig bilist efter den mycket vänliga och hänsynstagande bussen från Skånetrafiken. Bilistuslingen hängde sig på tutan och körde om så tight att Elitaren fick sig en törn. Bilisten saktade först in när han/hon hörde dunsen i sidan. Men sedan smet den fege uslingen. En solklar smitning som torde rendera i ett indraget körkort! Lyckligtvis gick det bra med både Elitaren och Nestorn. "J-la bonnlurk" ropade en förargad Nestor efter vettvillingen. När den värsta chocken lagt sig så kom man på att man missade ta registreringsnumret.
Strax efter incidenten så nådde man cykelbanan mot Löddeköpinge. Här är man trots allt ganska säker för fyrhjuliga terrorister. I en lugnare miljö kunde man fortsätta söderut. Ner till Lödde vidare över Borgeby gods till flädie- Habo Ljung till Lomma och så till Sjölunda. Här åt kexchoklad i vanlig ordning, två stycken vardera i ovanlig ordning. När sedan den obligatoriska bilden var tagen så rullade man vidare hem via Burlöv-Alnarp-Lomma-Bjärred-Löddeköpinge.

 


Elitaren och Nestorn vid Sjölundaviadukten i Malmö.
Vintercykling!

Söndag 21 november. Atomen heter numera Aj-tummen efter sin onda tumme. Tumont drog han på sig vid vurpan förra söndagen. Då han inte kan broms och växla med högran så vill han inte heller köra i klunga. Detta är ju förståndigt. Hillis hade fått reservdel till sin gaffel, men hade en syster som nollade för treddje gången. Så han drog till Blekinge för att uppvakta henne. Vurpan hade fått låna Elitarens datorstyrda trainer så han satt på sitt kontor och svettades framför datorskärmen till fågelkvitter! Pantani hade nyssens landat från Spanienflyget. Vätten var lite opasslig. Så kvar blev då till slut Nestorn, Bengeten och Elitaren som begav sig ut på de vita hala vägarna. Det var lite pirrigt med det hala underlaget. Det gällde att slappna av och hålla tungan rätt i munnen. Man girade snabbt ut på grusvägarna vid Saxtorp. Efter en liten stund så såg man tvenne andra cyklister. Det var nog Landskrona CK som hade två representanter denna höga fina vinterdag. Kvicksilvret låg runt 5 minusgrader på morgonen. En lätt nordlig vind som var urkall när man hade den i näsan.
Det blev några turer på vägarna i Saxtorpskogen innan man rullade ner i Välandalen och över till Järavallen. Lagom till man var vid sjöarna så skymtades lanskroniterna igen. Detta var sista gången man såg dem. Denna dagen i alla fall. Över ängarna och fram till gångbron. Över den och så ner i en lov runt skogen. In via parkeringen för att sedan gå ut på den gula slingan. Efter några hundra meter så svängde man av från slingan och så ut mom lithorinavallen. Där låg lite "nya" träd som blåst omkull i stormen tidigare i veckan. Men de utgjorde bara undantagsvis hinder för trions framfart. Gick det inte att cykla över eler runt träden så var det till att klättra över. Snacka om crosstraining! Så var man ute må sin favoritslinga returvarvet ute på ängen var mycket kyligt. Där kom vinden oreserverat rakt i snoken. Men efter några minuter vände slingan tillbaks igen. Vinden i ryggen och dessutom lite lä bland träden. Det kan näppeligen bli bättre.
När varvet var avverkat så gick man åter över piggatrån, efter att ha fått ett kexchoklad till livs, för att sedan bege sig mot gångbron igen. Det var mycket flanörer och hundrastare ute denna dag. De flesta smilade upp sig och hejade tillbaks. Där var bara några enstaka som hade högre svansföring än sin hund. De sistnämnda fnös och verkade väldigt irriterade av någo anledning...?
Väl ute igen på östra delen av Järavallen så var det inte speciellt många som ramlade omkring där. Någon enstaka flanör råkade man på. Nu var det dags för dynghålen. Plums och splasch. Det växer man aldrig ifrån. Att leka i dyngpölar! Dock var det inte lika klistrigt som i söndags. Detta för att det var tidvis ganska fruset i marken. När dyngrundan var avverkad så var det att sätta kosan mot Elitarens boning. Där utfodrades man åter igen med..., just det; Kexchoklad!

Bengeten och Nestorn i väntan på andra chokladbiten denna söndag.
Hillis fick Atomen på gaffeln!

Söndag 14 november. Hillis mötte upp Elitaren strax innan Saxtorp. Så satte man gemensamt iväg mot samlingspunkten för att möta upp de övriga tree som aviserat sitt deltagande. Atomen stod snyggt och prydligt vid sin bil iklädande sig sin cykeldräkt. Bengeten dök upp punktligt han också. Gemensamt tog så kvartetten och rulade iväg efter Nestorn. Det behövdes inte många tramptag så dök även han upp. U-sväng och så iväg mot häljarp. Men halvvägs dit så svängde man av på Tagmadsvägen för att rulla den potthålsbemängda grusvägen till Saxtorpsskogen. Fem Cyklofånar i bredd mötte ett förskrämt ekipage med hästsläp. Med hästintresse så är det väl inte så långt till lite wild west & cowboytänkande. Visst hade de fem Cyklofånarna lite likhet med indianerna i de gamla cowboyfilmerna när de sida vid sida stormade prärevagnarna. Det var säker någon sådan tanke som susade runt i huvudet på han som satt bak ratten. Det enda man såg var de lysande ögonvitorna på honom. Han var tydligen dödsförkräckt! Men prydligt så gick man in på led för att lämna plats åt ekipaget. Så kunde man fortsätta in i skogen. Det var gott om cyklister där idag. Landskrona var ute och körde även de. Efter ett tag så ingick Cyklofånarna i en "skallgångskedja" som letade efter en vilskörd flicka, Ella. Det dröjde inte många sekunder innan Cyklofånarna hittat det bortirrade flickebarnet och återbördat henne.

Nu var siktet inställt på Välandalen och sedan Järavallen. Hillis tog spets och de övriga hängde på. Atomen började bli varm och jagade iväg och ikapp Hillis, sm i sin tur ökade även han. Sida vid sida for de fram längs stigen tills Atomen halkade på en rot och åkte sidleds rakt in i Hillis. Med en stilfull vurpa dråsade duon i backen. Lyckligtvis verkade man ha klarat sig bra förutom att de var lite omtumlade. Men när hillsi skulle köra vidare så verkade styrningen lite konstig? Då såg han att balken som håller ihop framgaffeln hade knäckts! Helpaj gaffel alltså. Nedstämd och slokörad fick han rulla hem så nätt... Ett snopet och tråkigt slut på denna träningen för Hillis del. De övriga fortsatte via Välandalen till Järavallen. på järavallen drog man sig sedvanligt ut mot Lithorinavallen för att sluta upp vid favoritslingan där. Ett varv runt, sedan stannade man till för att ta sig över trappan igen och ut vid sidan av golfbanan. Men först Kexchoklad! Mums mums så lyste de belåtna leendena på de leriga ansiktena. Godisgrisar är de lite till mans... Vidare längs Masters Courses sjuttonde hål gick färden. Elitaren plockade up en funnen vit golfboll. Belåtet mumlade han något om femti spänn när Nestorn hjälpte honom att peta ner kulan i back-packen.

Det fina vädret gjorde at det var gott om flanörer i skogen. Så skyndsamt satte man kosan mot motorvägsbron igen. Det är inte alls så mycket folk som spatserar öster om motorvägen. Över bron och så ut på ängarna. Igenom mossen, vilken var extra svårforcerad denna dag. lerigt och klistrigt. Det blev mer än ett ofrivilligt stopp här. Så ut på nästa äng igen. Sväng höger och satsa på att ta er igenom dynghålet. Men fan tro't om det inte var någon som hällt "Knoll & Tott-lim" i dynghålet. Tvärstopp blev det. Det kvittade vilken växel man hade, det gick inte att få runt benen! Men med några steg så hade man tagit sig ur dyngan och kunde rulla vidare. Vidare längs motorvägen bort till "Pålles" strutsar. Sedan var det bra att följa stigen, ut i björket. Det dyngade till som man kanske kan säga. Tidvis var det nästa omöjligt att få runt skånkarna. Men allt gick väl för alla, utom Bengeten som passade på att lägga sig på sidan i den allra sista dyngpölen... Mieux vaut tard que jamais, som fransmannen säger (svensken säger bättre sent än aldrig...). Nu var det bara att rulla hem för Elitaren. Fälj vägen så rullar man ut precis i svängen på Skönadalsvägen. Sedan följde man ridstigarna och rullade sedan tvärs över fältet mitt emot ridhuset. Då batterierna tait slut i cykeldatorgivaren så fanns inget exat at tillgå. Men vanligi´tvis brukar denna runand avara c:a 30 km, så då var den väl sannolikt detta även idag!

Nästa gemensamma träning blir på onsdag. Är du sougen att hänga med så slå gärna Elitaren en signal.


Elitaren på Lithorinavallen, smältande sitt nys avnjutna kexchklad!
Långtur på Mårtensafton!

Onsdag 10 november. Vurpan ringde och var upprörd. Han hade blivit hindrad och försenad att komma iväg pga en dansk brandskyddsförsäljare. Inte förrän Vurpan hade tagit till sin svartaste blick och morrat långt ner i bröstet så hade denne försäljare fattat galoppen. Inga problem Vurpan, meddelade Elitaren. Parkera du hemma hos mig så möter vi upp dig på vägen från Saxtorp. Precis när elitaren så skulle bege sig ringde telefonen igen. Hillis. Han hade precis kört från jobbet. Inga problem, svarade Elitaren vant. Vi kör dig till mötes. Så rullade Elitaren iväg. Lagom när han svängde ut vid crossbanan i Saxtorp kom Nestorn rullande. I nästa ögonblick dök Bengeten upp framifrån. Så lades taktiken upp. Nestorn och Bengeten skulle rulla norrut för att möta Hillis. Elitaren skulle cykla hemåt igen för att möta Vurpan. När de båda försenade var infångade så skulle man mötas någon stans mitt emellan.
Dryga kilometern hemifrån så dök Vurpan upp. 180 graderssväng och så upp mot Saxtorp igen. Inga cykelkompisar där inte. Häljarp nästa. Inga cykelkompisar där heller? Okej då rullar vi ut mot Munkebäck. Då efter svackan under järnvägen dök tre cykelljus upp. Så var man fulltaliga till sist. Helt om med springarna igen och så buss iväg söderut igen. Väl i Saxtorp igen så kunde man påbörja den vanliga Sjölundasvängen. Lyckligtvis så hade regnet upphört till kvällen. Vägbanorna var nästan helt torra förutom några vattenpölar här och var. Man försökte hålla ett lugnt tempo. Nestorn var ju fortfarande konvalecent efter sin operation. Han får definitivt inte ta i. Med lätta tramptag nådde man till sist Sjölundaviadukten. Där vankades det kexchoklad i vanlig ordning. Där lät Bengeten meddela att Elitaren varit saknad under deras söndagspass. Ja Elitaren som person var väl inte den stora förlusten. Men kexchokladen... Hillis hde inte heller deltagit under söndagen. Han hade hyrt en grävmaskin som han hade lekt med istället!
Ja, ja. Man får ju skaffa sig kompisar på något sätt tänkte Elitaren för sig själv. Man är ju alltid kompis med hundar, hästar etc så länge man har godis i fickorna. Men det går inte stå och filosofera för länge. Kylan kommer lätt in under jackorna. Återfärden påbörjades. Ut via Arlöv/Burlöv upp över cykelbron för att passera motorvägen. pang, krasch! Där låg Nestorn och vred sig av plågor. Hillis klarade sig bättre. Nestorn hade kolliderat med Hillis bakdäckdå Hillis skulle gena upp längs trapporna. Nestorn var inte med på noterna utan stod på näsan. Men efter en liten stund så hade han hittat sig själv och kunde rulla vidare. Efter Lomma så var det nära igen. Hillis missade cykelvägen mot Habo Ljung. Elitaren gjorde inte det. Då var det nära ögat igen för Nestorn. Han nuddade Elitarens bakdäck och hojtade till. Men all avlöpte utan vidare dramatik. Pust. En vura räcker ju farligt länge en kolsvart onsdagskväll i november. Resten av turen gick friktionsfritt. Lite drygt tre timmar efter starten var så Elitaren hemma igen. De "normala" 63 kilometrarna hade för kvällen blivit förlängda till precis över 80. Men det var ju klart. Normalt var man 2-3 som cyklade. Skulae man då dela 63 kilometrar på fem man så blev det ju inte mycket över. Så 80 km var betydligt bättre passande.


Kortläsaren till kameran var för dagen försvunnen.
Men si en bild på Hillis i grävtagen hade ordnats fram
via specialkontakter. Detta utan Hillis vetskap. Riktiga
agentfasoner alltså.

MTB premiär för Vättern!

Onsdag 3 november. Bengeten och Elitaren träffades i Saxtorp. Hillis var för sen från arbetet för att hinna med. Nestorn var fortfarande konvalecent. Vurpan hade det tight på jobbet. Men glädjande nog hade Vättern anmält sitt deltagande i kvälens övningar. Så med relativt raska tramptag inleddes färden söderut. Även Vätterna hade det lite trångt med tid. så han hade anmält sin anslutning vid Borgeby slott. Någr minuter efter usatt tid var så Bengeten och Elitaren där. Med sprittande ben anslöt Vättern. Dagen till ära så var det premiärtur i Cyklofånesammanhang för honom på sin nya MTB. Härom helgen införskaffade han Hillis avlagda Cycle Pro. Så nog tusan var han fint körandes alltså. Vätterns ben har blivit allt piggare så "motorn" skäms inte för sig heller.
Tillsammans fortsatte man över Flädie - Kanik och så till Habo Ljung. Både bengeten och Vättern var pigga, Elitaren var dock tvärt om. Bennen var stumma och tungtrampande. Men han bet ihop och hängde på efter bästa förmåga, Slingrande går cykelvägen genom Lomma - Burlöv och så till sist rakan uppför Sjölundaviadukten. Det lyste från flitens lampa (?) i postterminalen där man som bäst häll på att sortera morgondagens innehåll i brevlådorna. Vättern ryckte med sina sprittande ben. Bengeten vevade på även han. Elitaren lätade på växlarna och rätade på sig. Det var lättare att åse spektaklet med rät rygg... Vättern höll undan hela vägen! Starkt jobbat!!! Uppe på Sjölunda så var det dags för höjdpunkten, kiss & kexchokladpaus. När allt detta var avklarat så rullade man åter hemåt. Första anhalt var Arlöv/Burlöv. Sedan cykelbron över motorvägen och över mot Alnarp/Lomma. Hemvägen är alltid mer harmonisk då rusningstrafiken då lagt sig. Inte alls samma stimmande med bilar, tutande och helljus. Gött. När man passerade Löddesnäsrondellen i Bjärred så vinkade Vättern natti-natti. Den kvarvarande duon fortsatte hemåt. Ett jätterött ljus stannade cyklofånarna i Löddeköpinge. men till sist så lossnade även det röda. Hemma igen så kunde Elitaren avläsa de förväntade 63 cyklade kilometrarna. Snittfarten var lite drygt 26 km/h.
Påfredag är det spining kl 15.00. På söndag kan Elitaren inte deltaga, så övriga skaran får konferera och bestämma upplägg!


Bengeten och Vättern vid kexchokladpausen vid Sjölunda i Malmö.