Anders braskar och julen slaskar!

Söndag 30 november. Anders braskar, julen slaskar. Allt enligt bondepraktikan. Om allt går efter denna så blir det alltså en slaskig jul. Frosten låg på bilar och marken där solen strålar ännu ej nått. Blåsigt var det också. Så när man exponerades för vinden så var det ganska bistert. Men det var ju cykeldags. Elitaren var förväntansfull. Första cyklingen på två veckor. En förbenad förkylning hade effektivt satt stopp för träning. Men nu j-lar, var det dags!

Piruetten såg lite yrvaket förvirrad ut när han öppnade dörren iklädd tröja och ett par fladdrande boxershorts. Nej han skulle inte cykla. Han hade arbetat till en bit efter midnatt och satt nu hemma och arbetade. Så Elitaren fick rulla själv till mötesplatsen i Saxtorp. Där stod Bosse Bus bil parkerad men ingen Bosse Bus. Klockan var tio i tio så han var väl ute på en tjyvträningsrunda. Elitaren följde detta exempel. Och se efter ett par minuters cyklande så  mötte Han Bosse Bus. Man körde samma slinga fast motsatt varv. Man beslöt sig för att ses vid samlingspunkten. Några minuter senare var Elitaren tillbaka igen vid fotbollsgolfens parkering. Nu började det ramla in Cyklofånar. White Lady, Lille Skutt, kicken, Tess, Fondri, Tränar’n och några till. Löpar’n var där men i civila kläder och med kameran i högsta hugg. Hans uppdrag denna söndag var alltså att fotografera, blildligt talat! Sammanlagt räknade man in dussinet fullt. Var det månne så att några og första advent och julskyltningen som förevändning för att skippa träningen? Hur som helst är det något som kommer surt efter. En tappad träning är en tappad träning.

Man delade in sig i två grupper. En snabbgrupp och en Elitgrupp. Snabbgruppen pep iväg och så började även Elitgruppen rulla. Vid stocken som ligger över stigen när man är igenom skogen och ute vid korset mot Stora Byvägen så stod Löpar’n där och tog konstfulla bilder när folk skulle forcera stocken… När man samlat hop sig igen så drog man sig in på gula slingan med en väldig ambition att hita runt hela denna markerade led. Hittills har man inte lyckats med denna bedrift. Det gällde att vara uppmärksam och hitta alla små vägledande gulmarkeringar. Jodå det lyckades lite bättre än tidigare. Denna gången hittade man vidare och tappade inte bort slingan där man brukar. Förvisso blev det ett extra varv Men Tess var skarpsynt och påpekade att man skulle svänga höger. Viss hjälp hade man av Snabbgruppen som låg strax före så man kunde se vart de drog sig. Några gånger så råkade man på Snabbgruppen i skogen. Oftast kom de mötande och körde mot enkelriktat…

Efter en timmes härjande i Saxtorpsskogen så riktade man in sig på Järavallen. Den nya slingan var ju tvunget att avverka även den. Det var folk i rörelsee på Järavallen. Där var vanliga söndagsflanörer och så var där även advent-orientare. Varje söndag i advent så anordnar OK Silva traditionsenligt advent Orient på Järavallen. Den nya MTB-slingan är teknisk och krävande. Ju sämre teknik man har, ju mer får musklerna arbeta. Gissa om man blev varm! Här tog Fondri ledningen från Elitaren. Fondri är mycket mer bekant med sträckningen och missar inte avtagsstigarna. Här råkade man på snabbgruppen några gånger. Bosse Bus anslöt sig till Elitgruppen efter att han kört uppvärmningen med Snabbgruppen.

Över stockar och sten går färden. Trixigt värre allt emellanåt, men jättekul. En nyinköpt 29” var med och gjorde några kul vurpor. Det tar ett tag att acklimatisera sig från slät asfalt till trixiga skogsstigar. När slingan var avverkad så ledde Fondri gänget ut på Endurospåret som går längs motorvägen och tog detta norrut mot gångbron. När alla trixat sig igenom och även paserat bron så var det dags att dra sig hemåt. Två timmars cykling såhär långt. Nu var det hem mot sofflocket.

Nästa träning på torsdag. Samling kl 18.0 vid fotbollsgolfen i Saxtorp.

Mer info: https://www.facebook.com/LandskronaCykelklubb


Ett fyiskt sätt att lägga sig till med en 29":a?


Uppsamling efter att klungan spruckit. Bosse Bus ser
glad ut. Han var ju så nöjd att han värmt upp med
snabbgruppen innan han gick över till Elitgruppen.


Snabbgruppen passerar på behörigt avstånd...

 
Cykelhandlar'n kom ut ur garderoben medan Kicken fick prostatamassage!

Söndag 17 november. Fortfarande milt ute men det var ett fasligt blåsande. Progneosen var 12-15 sekundmeter. Kuling alltså. Men det märkets mest genom susandet i trädkronorna. I skogen så var det lä. Piuetten var på hugget när Elitaren rullade hem om där. Sedan var det att dra sig mot Mötesplatsen i Saxtorp. Precis innan man svängde in där så pep Bosse Bus in med sin bil där cykeln hängde och dinglade där bak. Frågan avar hur många som skue komma denna blåsiga dag. Men det rullade in all fler alltefter hand. Kicken, Bokis, Fondri, Femman (dök upp efter lång bortavaro!), Tess, Mini, Cykelhandlar’n med fru(!), mfl, mfl. Tänk att Cykelhandlaren äntligen vågat sig ur garderoben och inter bara säljer cyklar utan anväder desamma också!

Man delade in sig i några olika grupper, En nybörjargrupp som Tess tog hand om, En mellangrupp som Fondri tog ledningen över och så en Elitgrupp under Elitarens ledning. Som vanligt var det samma gäng som utgjorde Elitgruppen, Schnurrbart, Kicken, Bokis och så Elitaren. Värt att notera är att Kicken, solskenscyklisten blivit allt mer IT-intresserad. Där igenom har han lärt sig att allt finns i molnet idag och därmed även gjort kopplingen att solen finns där emellanåt. Alltså var det tryggt att ge sig ut i gråvädret, för solen fanns ju där, i molnet…

Som vanligt så siktade man på gula Slingan. Som ika vanligt så tappade man spåret. Men snart var man tillbaka igen och hittade några markeringar för att snart tappa bort sig igen. Man måste ha en bra uppfattning av slingans sträckning för att kunna hänga kvar på den. Men å andra sidan så är skogen full med kul stigar. Efter ett tag så ville Kicken ha en paus. Nej han skule inter försöka koppla upp sig mot solen i molnet. Han satt löst till med en lös skruv vilket kundr tagit en ända med förskräckelse. Insexan som höll sadeln hade lossnat. Schnurrbart erbjöd verktygshjälp.Men tydligen var den verktygssatsen mer avsedd för urmakeri än att spänna sadlar. Alla insexorna var för små. Men så grävde Bokis fram ordentliga saker. Kicken riktade sadeln och spände fast den. Men när han åter gränslade sadeln så gick ögon ihop. Om det berodde på slarv eller att han var lite ballögd redan innan framgick inte. Men sadeln hade blivit inställd på en ordentlig prostatamassage och så fick det bli.

Färden fortsatte och så tog man sig över Välandalen för att dra sig mot brukshundklubben där man skulle sammanstråla kl 11.00. Eftersom man var i god tid så tog man sig en sväng extra. Ut på ängen till höger när man nästan rundat stora sjön. Vid ett vindskydd så var det en massa små barn på hajk. Korvgrillningen hade man kommit till. Med grillkorvsdoften i näsan fortsatte man stigen och kom så småningom ut vid sjön igen. Vidare på stigen för att ta sig mot mötesplatsen. Eftersom man var i god tid så började man cykla upp och ner för slänterna. Intervallträning som ger en rejäl pulshöjning. Så efter 5-10 minuter så kom resterande och rullade in. Nu skulle några runda av och andra fortsätta. Cykelhandlar’n såg nöjd ut och formade sig en rejäl pris snus som trycktes in under läppen. Därmed var han laddad för att fortsätta.Fondri tog en grupp och drog sig mot MTB-slingan på Järavallen. Dit drog sig även Elitgruppen som utökats med ytterligare en medlem.

Det var raka spåret över för att ta sig in på MTB-slingan. Trixig och krävande. Precis som med gula slingan tappade man spåret några gånger och fick vända tillbaka för att hitta spåret igen. Småkuperat och trixigt. En hel del fallna träd som ligger över stigarna. Flera av dem kräver nog 29”.are för att kunna cykla över. Men det ger träning i tekniken även om det var att stiga av allt emellanåt. Strax innan man nådde slutet på slingan så stannade man till för Elitkakspaus.. Gott dessutom behövs depåerna fyllas på efter halvannan timmes cyklande. När man sedan nått änden på MTB-slingan så tog man gula slingan hem mot bron. Där skiljdes man åt. Schnurrbart och Kicken drig sig mot Häjarp/Landskrona via asfalten från Järavallen medan de övriga gruppen drog sig mot Hofterup/Dösjebro.

Nästa träning på torsdag kl 18.00. Samling på MTB vid Fotbollsgolfen i Saxtorp.

Mer info: https://www.facebook.com/LandskronaCykelklubb


Det blev en god uppslutning till söndagens träning.
Bortåt 20-talet Cylofånar dök upp!


Kicken mixtrar med sin lösa skruv och därmed sadel.
Prostatamassage blev resutatet efter denna
mekanikerinsats...


Cykelhandlar'n hade kommit ur garderoben, dagen till
ära. Inte nog med det, han var även pristagare även
om det inte var snusförnuftigt eller det var kaanske just
det det var...?

 
En kroknade, ett batteri tog slut, en försökte välta björkar = lyckad torsdagsträning!

Torsdag 13 november. Det är mitten av november och det är nästan lika varmt i Celsiusgrader som datumet! Fantastiskt. Det var bra att hoppa i lycran och rulla till Saxtorp. Några cyklofånar  var redan samlad när Elitaren kom dit. Men allt efter hand så kom det allt fler inrullande. Fondri, Lille Skutt, Peak, White Lady, Schnurrbart, Bokis, Bosse Bus, Hillis, Tränar’n, Lefty mfl, mfl. Eftersom Fondri var på hugget idag så blev det även en officiell siffra på antalet deltagare: tjugotvå stycken! Inte illa för en mörk novembertorsdagkväll. Med pondus i rösten så delade Fondri upp den tjugotvåhövdade skaran i fyra grupper. En snabbgrupp, en mellangrupp, en Elitgrupp och så en grupp med de ygre som Fondri tog hand om. Hillis tog snabbgruppen, Bosse Bus mellangruppen och Elitaren Elitgruppen. Elitgruppen kunde också ha kallats för de tre musketörerna då den bestod av Bokis, Schnurrbart och Elitaren.

Så var det till att rulla iväg, Igenom skogen vid Fotbollsgolfen och vidare in mot gula slingan som man följde ett tag innan man någon stans tappade bort den. Men skogen är full av stigar så det var bara att trampa på. Det fina med mörkret är att stigarna blir som nya varje gång man kör på dem. Det är betydligt svårare att orientera sig. Så emellanåt var man helt ”lost in the middle of nowhere”. Mmen lugn, det är bara att trampa på så är man snart igen vid något känt riktmärke. Snart var det dags att dra sig mot Järavallen. Kl 19 skulle man återsamlas vid Brukshundklubben. Ner genom Välandalen och över på Järavallssidan. På väg mot stigen som går runt stora sjön så hördes röster från snabbgruppen. Men de tog den genare vägen längs vägen som går öster om stora sjön. De siktade säkert på att komma före Elitgruppen til mötesplatsen. Men så snabba var de inte. Elitgruppen var på plats strax före dem. Så snabbgrupp, eller snabbgrupp när det finns Elitgrupp… Men så såg ju Hillis ut till att ha kroknat. Han hängde med huvudet över styret.

Nu var det dags för en del att runda av och dra sig hemåt. Bosse Bus drog iväg med sin mellangrupp som nu hade decimerats till en person, Bosse Bus. Så strax kom han slokörad tillbaka, men Elitgruppen som är riktiga kompisar öppnade sin famn och omhuldade honom. Sedär, nu fick Bosse Bus rosor på kinden igen och de tre Musketörerna blev fyra, precis som i Dumas romansvit. Bosse bus tog ledarskapet och drog iväg längs stigen som går parallellt med Brukshundklubben och som så småningom leder fram till Paintballanläggningen. Sedan gick färden vidare. Bosse Bus tog inte den väntade stigen genom mossen till Järavallen igen utan fortsatte hela vägen bort till vägen som går mot Skönadalsvägen. Här fick Elitaren honom att svänga höger in på stigen som löper längs fårhagarna för att sedan dra sig igenom mossen på MTB-slingan som mynnar ut vid tjurhägnet på Järavallen. Normalt brukar denna slinga köras i andra riktningen, men det gick finfint att köra på detta håll också!

Nu tog man sikte på gångbron. Den nya MTB-slingan på Järavallen skulle avverkas. Gubbarna var laddade för denna utmaning. Bra pang på och ut på denna krävande och trixiga bana. Puh, ufff, glurk, aaajjj och många andra oartikulerade ljud hördes från kvartetten. Bosse Bus som provade att vara katapultkastarälg förra torsdagen upprepade nu bravaden. Men han missbedömde att björkstammen som hade samma midjemått som han själv inte var lika lätt att böja som slanorna förra torsdagen. Jodå både björken och Busen klarade sig även om barkflisorna stod i ett moln runt honom. Det var bara till att fortsätta trampa på de bitvis mycket knixiga stigarna. Eftersom man inte är riktigt bekant med banan ännu så kommar man in med för höv växel på sina ställen. Detta leder allt emellanåt till stopp.  Men det är ju inte värre än att det går att få fart igen. Fick fart igen fick även Bokis lampa efter att han fått låna Bosse Bus extrabatteri. Bokis fick det lite svårt att hänga med i trixigheterna när lampan slocknade. Men ett nytt batteri gör susen i dessa situationer.

Nu var det precis lagom att rulla hemåt. Var man var riktigt visste man inte. Men lokalsinnet sa att motorvägen skulle man ha till höger när man cyklade mot gångbron. Med fasta på detta rullade man iväg. In på röd slinga som så småningom gick över i gul. Här såg man också Snabbgruppen älga omkring i slyt. Men Elitgruppen hade siktet inställt på att ta den snabbaste vägen hemåt så man var hemma innan det började ljusna igen. När bron var passerad så delade man sig i två grupper. Bosse Bus och Schnurrbart mot Saxtorp/Häljarp medan Bokis och Elitaren drog sig mot Hofterup/Dösjebro.

Nästa träning kl 10.00 på söndag. Samling på MTB vid Fotbollsgolfen i Saxtorp!

Mer info: https://www.facebook.com/LandskronaCykelklubb


Parkeringen utanför brukshundklubben lystes upp när
alla tjugotvå Cyklofånarna återsamlades.


Hillis såg ut att ha kroknat vid återsamlingen. Huvudet
hängde tungt över styret...


Lille Skutt var pigg däremot. Han ryckte kameran ur
handen på Elitaren så att han också kom med på bild!

 
Elitaren fick hjärtsnörp!

Söndag 9 november.  Vilket kalasväder. Sol och nästan vindstilla. Det var härlgt att dra på sig lycran och stalla ut springaren. En snabb runda hem om Piruetten för att hämta med honom och fortsätta till Saxtorp. Här fullkomligen kryllade det av hugade cyklister. Desssutom så bara fortsatte det att rulla in alt fler. Fondri, Kicken, Bosse Bus, Schnurrbart, Bokis, Hillis, Lille skutt, Röde Baronen, Peak, Nesor, Lefty, Tess, Mini, mfl, mfl. Tjugonio stycken räknade Fondri in skaran till. En härlig blandning av flickor och pojkar i alla aåldrar mellan åtta och åttio år! Tjugonio stycken för många för att cykla i en klunga. Hillis tog edningen i en snabbgtupp. Tess tog hand om en nybörjargrupp, Fondri om en mellangrupp. Men här blev man så många att man även knoppade av en Elitgrupp där Elitaren, Bokis, Kicken och Schnurrbart körde.

Så var det att rulla iväg så att klungorna kom på olika delar och inte låg och skavde på varann. Snabbt mot gula slingan som man lyckades följa en skaplig bit. Men så tappade man bort sträckningen och kom in i en loop där man kom tillbaka igen. Det var inte görligt att hitta fortsättningen. Men det är ju inte lag på att man måste följa den gula slingan. Så man tog helt enkelt bara en annan stig som så småningom visade leda bakspår på gula slingan och man kom ut på Stora Byvägen där man en stund tidigare hade kört in på gulingen…

Men det var bara att leta sig vidare mot Järavallen. Om en halvtimmes tid så skulle man samlas vid brukshundklubben. Via Välandalen så tog man sig upp till Järavallen och vidare runt stora sjön för att fortsätta in genom gattet mot lilla sjön och sedan ridstigen som går genom träsket. Denna stig mynnar ut vid en hjd strax sydost om lilla sjön. Då var det till att fortsätta runt den lila kusinsjön och ut på ängen. Här letade man reda på några rudimentära stigar som så småningom ledde in mot endurospåret som går längs motorvägen. Trixigt och bitvis lerigt. Men kul var det. Elitaren höll på att göra på sig när fasanen han körde över stjärten på flaxade upp med det karakteristiska skränande kacklet. Vi denna incident så nåddes rundans pulsmax, kan vi lova! Men det var bara att fortsätta så kom man allt högre upp på bullervallen. Till sist var man på allra högsta toppen. Här var det fin utförsåkning ner mot ängen igen och runt sjön. Klockan var inte riktigt elva ännu så man passade på att köra lite upp och ner på slänten utanför Brukshundklubben. Pulsen blev lite högre inför varje attack mot slänten. Till sist kunde pulsen nästan toppa samma höjder som när fasanuslingen skrämdes.

Å rullade lagomgruppen in och strax därefter kom snabbisarna under Hillis ledning.  Efter en kort paus och rådslag så rullade några hemåt, bla Kicken som fått order via telefon att direkt ge sig hemåt. Permissionen var förverkad… Övriga fortsatte in på stigen som går parallellt med Brukshundklubben och som så småningom mynnar ut vid Paintballen. Men man delade sig i två grupper ganska snart. Schnurrbart, Bokis och Elitaren i en Elitgrupp och de resterande in en annan grupp. När man kom igenom stigen och var i Ålstorp så tog man stigen genom mossen och landade ute på Järavallen igen. Här fortsatte man mot gångbro var man stannade för Elitkakspaus, Det var dags att fylla depåerna lite så man kunde fortsätta och leta reda på det nya MTB-spåret som är anlagt. Här dök även Lefty upp och anslöt sig till aloriintaget.

Nu var det allvar. Ner och leta reda på MTB-spåret. Här hade man vissa svårigheter i början att hitta rätt. Men efter ett par varv där man åter kom till starten så lyckades man till sist hitta tråden att följa. Något lite av första delen missade man, men man var på spåret i alla fall. En kul bana som är både trixig och fysiskt krävande. Det blir ett antal stopp för att det är bitvis svåra passager och utmanande stup att köra utför. Men bara man får bekantat sig riktigt med banan så skall det nog gå att ta sig runt. Sista delen av slingan tappade man spåret igen. Men nu var gubbarna möra och kände för att rulla hemåt, vilket man gjorde på stigarna. Väl över bron så skiljdes man åt efter en Elitkaspaus. Det behövdes lite exttra energi så gubbarna orkade hem hela vägen. Elitkakorna delades med ett par som stod och kollade på infoskylten och som gav sig i slang (ja inte i däcken) med Cyklofånarna, Sedan var det ara att rulla hem i lugn takt med sina burrande lår.

Nästa träning på torsdag kl 18.00 vid fotbollsgolfen i Saxtorp!

Mer info: https://www.facebook.com/LandskronaCykelklubb


Såhär pigga och glada var man naär man kört den fina
utförslöpan från "bergets" högsta topp.


Elitkakspaus vid gångbron. Schnurrbart till vänster och
Bokis till höger. Lefty hade inte anslutit sig ännu.


Som vi kan se på bilden så kan det vara stökig även på
utsidan hos Schnurrbart...