Klarade ravinen utan vurpa!

Söndag 31 mars. Piruetten var på G! Alldeles fantastiskt. Omställning till sommartid så egentligen en timme tidigare än annars. Men han var uppe medan övriga familjen sussade sött. I Saxtorp så väntade Kålle, Bokis och Bosse Bus(-kage). Inga fler dök upp, så det var till att rulla ut i skogen. Bus(-kage) först och de andra i en gåsrad efter. Som vanligt så var Bus(-kage) het i pistongerna och trampade på så att Elitaren storknade. Dubbdäck var påsatta igen, men i skogen var det nästan ingen snö. Dagsmejan hade tagit ordentligt på den vita varan. Man fick även tjoat på Mr Ulmestig som stod ute och krattade när kvintetten susade förbi och rörde upp löven igen...

Efter en tippes snirklande runt i Saxtropsskogen så var det dags för Välandalen-Järavallen. Piruetten drog sig till minnes vurpan från förra gången han var med och gjorde allt han kunde denna gång för attt inte fastna i den av töande snör eroderade rännan skulle orska dacapo på förra bedriften. Han klarade detta. Men efter ett tag så fick Kålle problem med sin cykel. Framskärmen lossnade. Detta slutade med att han till sist stoppade den i bakfickan för hemtransport till verkstaden. Det var många som var ute och promenerade denna fina påskdag. många hundar rastades. Vid ett tillfälle så kom det en långhårig schäfer rusande, skällande och jagande efter Cyklofånarna. Vilt skrikande försökte matte få tillbaka hunden. Men hon hade ingen apell på den byrackan. Så varför håller man inte hunden i koppel hela tiden då? Allt avlöpte utan några hundebett eller andra malörer. Bron över motorvägen och så en runda ut på ängen och sedan grön och gul slinga till stigen som går i utkanten på golfbanan till Hofterup. När man kom till Lupinvägen så hoppade Piruetten och Elitaren av för att rulla de sista några hundra meterna hem till sitt. De övriga vände hemåt även de.

Nästa Cyklofåneträning på onsdag 18.00 MTB i Saxtorp.

Men redan i morgon, annandag påsk så är det cykling på racer. Start kl 10.00 från strandvägen 225 i Landskrona, utanför Granits hus!


Bokis, Piruetten, Bus(-kage) och Kålle vid Elitkakspausen.
Kålles kind liknar en hamsters...
 
Möte med Liemannen!

Onsdag 27 mars. Piruetten var inte hemma, men halvvägs till Saxtorp så kom han mötande i bil och tutade. I Saxtorp så mötte Bokis upp. Bosse Bus(-kage) var ju på kommissariemöte såBokis och Elitaren blev allena denna fina onsdagsafton. Vinden var ostlig så man bestämde sig snabbt för att köra rundan via Kvärlöv-Annelöv-Dagstorp-Södervidninge-St Harrie- Krutmöllan och så hem. Båda gubbarna var tagna efter den våldsamma starten på söndagens runda. Man skiftades om att dra i motvinden. Vinden var kall och skar vasst. Det var skönt när man kunde smyga in på rulle. Ljust är det länge. Solen gick inte ner förrän man var i Krutmöllan. Strax därefter så var det Elitkakspaus och Bokis kunde tända ljuset på sin cykel.

Nu var det slut på motvinden. Medvind och till en början även nerförsbacke. Härligt! Men när man stått stilla ett litet tag så blir man ganska kall. Fartvinden kyler ännu mer, så det tar ett tag innan den avkylda svetten får upp kroppstemperatur igen. Brrrrr, kallt... Mellan V.Hoby och Kävlinge såg Elitaren plötsligt Liemannen. En mörk skugga och så ett vitt ansikte. En snabb undanmanöver så lyckades Elitaren undangå liemannen som inte var någon lieman utan en helt vanlig j-la bonnläpp som gick i helmörka kläder och utan reflex eller ficklampa. Elitaren såg honom på c:a 5 m avstånd och lyckades precis undvika att använda honom som cykelställ. Bokis lyckades nästan undvika honom också. Men en touch med styret på knäppgökens arm blev det. Tror folk att de är odödliga när de går mörk väg utan gatlyktor och har inte tillstymmelsen till reflex eller lykta? Som tur var så klarade sig både Elitaren och Bokis oskadda. Men otäckt var det.

Färden hem sedan via Kävlinge-Hög-V. Karaby gick problemfritt. Lite kanppt fem mil blev avverkade denna onsdag.

Nästa träning Söndag 10.00 på MTB i Saxtorp. (OBS sommartid, glöm inte att sätta fram klockan en timme).


Elitaren och Bokis vid Elitkakspausen utanför V. Hoby.
 
Svalda spyor i hälarna på Bosse Bus(-kage)!

Söndag 24 mars. Ljust och soligt. Men det är inte kontigt att det fins de som säger att idag, 24 mars, är det bara nio månader till julafton... Snön ligger gnistrande vit. Gran Fondoträningen idag blev inställd. I förrådet står landsvägsspringaren och gnäggar i sin iver att komma ut. Men det dröjer några veckor till. Hur många får tiden utvisa.

Piruetten ligger hemma på sofflocket och gnäggar han också. Han meddelade via SMS att han blev hemma idag. Fondri var förkyld och stanade hemma av den anledningen. Det gick inte ens att locka dem med att Elitkakorna var alldelsés nybakade. Under gårdagen stod Elitaren i köket och bakade Elitkakor. Både med och utan nötter så nötallergikerna inte skall känna sig utanför.

I Saxtorp så möttes först Bosse Bus(-kage), och efter en stund så kom Bokis rullande. Man stannade till i solen för att invänta att klockan skulle bli tio. Då kom Vurpan dundrandes. Det glada budet om nybakade kakor hade nått ända till Aggarp! Precis till kl tio så kom den femte Cyklofånen. Passande nog så var det Femman!

Så kastade man sig ut i skogen. Bosse Bus(-kage) först tätt fäljd av Elitaren och de andra. Men det dröjde inte så lännge förrän Vurpan körde förbi och lade sig bakom Bosse Bus(-kage). En stund senare så kom Femman förbi. Hela tiden var det en lucka på 20-50 meter till tättrion. Därefter kom Bokis och Elitaren stånkande. Emellanåt så saktade tättrion in så duon på efterkälken kom ikapp. Men det blev ingen rast och vila för det. Så fort de var ikapp så ökades tempot igen... Det var bara att svälja spyorna och trampa på. Efter en dryg timmes harvande i Saxtorpsskogen så var det att ställa kosan mot Järavallen. Ner genom Välandalen och så vidare i lite kringelkrokar till Järavallen. När man kom till lilla sjön så var det andra bullar. Då stannade man och Elitaren hivade fram sina bakverk. Det blev inte stopp vid rastplatsen som vanligt uten nere på slätten. Där uppe var det fullt av små bjäbbande byrackor och en stor Grand Danois som hade ett dovt skall som mullrade från svansroten och fram.

Efter pausen så var det vidare. Ett par varv på den slinga som en motocrosscykel sprätt upp innan man rullade över till västra sidan av motorvägen. En lop ut om ängen innan man satte kurs mot fårhagen vid Lithorinavallen. Ett par varv på denna innan man störtde sig ner för vallen och ut till Barsebäcksvägen. Detta bara för att ta sikte upp igen för vallen. Här gällde det att leta upp de allra lättaste växlarna och att sitta längst fram på sadeln för att man inte skulle göra en bakåtvurpa. Sedan var det att dra sig genom skogen mot bron igen för att ta sig genom träsket till Ålstorp. Här tog man en ny stig som följde majsåkern i randen av träsket. När det öppnade sig en stig ut i det okända så svängde Elitaren dit, tätt följd av Vurpan. Efter ett tag så tog stigen slut. Jag är en vikarierande Bosse Bus(-kage) förkunnade Elitaren innan han tog sitt spår tillbaka för att leta upp stigen igen. Efter en stund så var man tillbaka nästan där man körde in i mossen mot Ålstorp. Här skiljdes man åt Bokis och Eltiaren tog återigen stigen genom träsket till Ålstorp medan den trehövdade gruppen drog sig mot Saxtorp.

Nästa träning 18.00 på onsdag! MTB i Saxtorp.


Elitkaspaus på Järavallen. Fr v: Vurpan, Bokis,
Bosse Bus(-kage) och Femman.

 
Polarcykling på vårdagjämningen!

Onsdag 20 mars. Piruetten lyste med sin frånvaro. Ingen bil och ingen Piruett. Men i Saxtorp så dök de säkra pågarna upp, Bosse Bus och Bokis. Nordostanvinden var kall och vass. Lyckligtvis så hade snöfallet lagt sig. Tänk vilken skillnad mot förra vårdagjämningen. Då var det den varmaste marsdagen sedan man börjat med mätningarna. 20 grader i skuggan. Nu var det minusgrader i solen om man nu över huvud taget kunde få syn på den... Men det duger inte att sitta och oja sig. Två alternativ finns för en cyklist. Antingen stå och frysa, eller att sätta igång att cykla (att ligga hemma på soffan framför brasan räknas inte som cyklist).

Kosan ställdes mot Annelöv-Trää. Nordostan skar som kalla skalpeller genom allt. Rena polarcyklingen, uttryckte Bosse Bus. Elitaren fick den stora äran att dra. Inte för att det gick så jäkla snabbt, utan att det var varmt, skönt och bekvämt att ligga på rulle bakom hans stora rumpa. Vid Trää så tog man höger och körde över Dagstorps backar. Ovanligt skönt för här fick man medvind ett litet tag. Medvind och uppför = man fick upp värmen lite. Bosse Bus som nu låg i täten missade backen upp till kyrkan, vilket Bokis och Elitaren var tacksamma för. Motvind igen till Södervidinge och St Harrie. Nu var det bara en liten snutt kvar till att dunkandet i den iskalla nordostan skulle förbytas till medvind. När man svängde av ner mot Kävlingeån vid Krutmöllan var det som något helt nytt när man fick medvind. Nästan som ett halvt med svärmor. Väl uppe för backen igen och när man svängt av mot V Hoby så var det dags för Elitkakspaus och fotografering.

Pausen blev ovanligt kort. Men tempot hade till stor del varit högt och undertröjor mm genomblöta av svett. Att låta det bli kallt så är där en lång startsträcka innan man får upp värmen igen. Nu var det full rulle genom V Hoby och vidare till Kävlinge och så cykelvägen till Hög. Nu började man kunna ana värmen man snart skulle få på sina kalla, halvt avdomnade fötter. V. Karaby och så en sväng över kyrkbacken. Strax innan Dösjebro vinkade man hej då Till Bokis som nu hade sitt chateau inom synhåll. Bosse Bus och Elitaren tog Galoppvägen till Hofterup. Här skiljdes man, Bosse Bus till Saxtorp och sin bil medan Elitaren vinglade med sina mjölksyrastinna lår den sista kilometern hem. Nästa träning på söndag. 10.00 i Saxtorp på MTB.


Bokis och Bosse Bus, pigga och laddade efter att ha
svalt sina Elitkakor!
 
Dubbelvurpa i ravinen!

Söndag 17 mars. Pirutten var i stort sett färdig när Elitaren rullade in på gården. Under tiden han tog på sig sina cykelskor så såg Elitaren att det var lite glapp i fram- och bakhjulet på han cykel. Framhjulet var lätt kirrat. Det vara bara att spänna snabblåset lite. Bakhjulet så var det bromsskivan som inte var riktigt spänd. Piruetten trollade fram rätt verktyg och några sekunder senare så var även detta åtgärdat.

Så iväg mot Saxtorp. Det gick inte många trramptag innan Piruetten kom på att han glömt sina brillor. Han vände om medan Elitaren rullade på mot Saxtorp. Där mötte Vurpan, Bosse Bus(-kage), Fondri och Bokis upp. Strax anlände även Piruetten, med glasögon.

Då var det bara till att kasta sig ut i skogen. Alla utom Bokis hade dubbdäck. Om än inte alldeles livsnödvändigt så snudd därpå. Det blir såmycket enklare med sådana däck. Efter ett litet tag så mötte man en ensam och borttappad MTB:are. Man manodade honom att hänga på, vilket han gjorde under alias "Femman". Bosse Bus körde på bra. Emellanåt fick han och de andra som orkade hålla tempot vänta in Elitaren och Bokis. Efter en dryg times korsan och tvärsan i skogen så sattes kosan mot Järavallen. Ner över Välanravinen. Men där hände det något. Det hade tyligen varit en strid vårflod sedan Cyklofånarna körde där senast. Mitt i stigen hade det eroderat ordentligt. Bosse Bus, Fondri, Femman och Vurpan klarade detta nya hinder. Men Piruetten missade och vurpade. Elitaren som låg hack i häl försöte bromsa och väja sig ur det hela. Resultatet blev att Elitaren voltade över styret och tjongade huvudet i Piruettens huvud. Lite omskakade men inget annat. Så det var bara att grensla bågarna igen och dra över till Järavallssidan. Här letade man upp ett vindskyddat ställe att ta sin Elitkakspaus. Femman passade på att ringa hem till frugan och berätta att han blivit kidnappad i skogen, så han skulle komma hem senare än vanligt.

Med Elitkakor i magen så var det till att rulla vidare. Först lite kringelikroka, följa spåren som crossknarren kört upp innan man lettade sig genom mossen till Ålstorp. Vidare mot Hofterup och ut på ängen för att sedan svänga in över mosseen. Det är en betydligt lättare passage när det har frusit. Vi tögrader och mycket regn kan den bli nästan helt ofarbar...

Väl ute på ängarna igen så rullade man mot stigen genom mossen som leder till Ålstorp. Där skiljdes man. Bokis, Piruetten och Elitaren rullade mot Ålstorp och de övriga mot Saxtorp.

Nästa träning onsdag kl 18.00 på MTB i Saxtorp.


Elitkakspaus på ett vindskyddat ställe.Längs till vänster i
bild skymtar Femman. Bokis, Piruetten, Fond
ri,
Bosse Bus(-kage) och Vurpan i bild.


Femman blev ny Cyklofåne under söndagen. Han körde
ut alldeles ensam i stora skogen och kom hem med
sex nya kompisar!

   
Piruetten på plus i minus!

Onsdag 13 mars. Piruetten var på gång. Heder över detta då det var ett par minusgrader oh snön den yrde. Men han var lite sen och mitt i omklädningen så Elitaren rullade i förväg till Saxtorp där två andra trogna Cyklofånar dök upp, Bokis och Bosse Bus. Vinden var sydlig av något slag. Man bestämde sig för att köra söderut mot Barsebäckshamn. Oj vad tungt det var... Elitaren var inte alls i stöt denna dag. De övrig tre fick vid återkommande tillfällen vänta in honom.

Via Barsebäcksvägen längs Järavallen ner till Barsebäckshamn där man sedan tog Rörbäcksvägen till Krafteverket för att sedan smyga sig mot Mossen längs grusvägen över Gillhögsbacken. Här började mörkret falla på allvar. Det känns så skönt att det inte är beck mörkt hela tiden. Man får nästan en timme innan det blir mörkt på allvar. Vid mossen tog man höger och fortsatte hela vägen fram och rundade Krille Provares gård innan man kom ut på asfalt igen. En sväng in på Skräddarevägen för att stanna till vid motionsstugan för Elitkakspaus och fotogrfering.

Styva timmen hade nu gått så man planlade för att runda av. Rakt igenom Löddeköpinge och sedan cykelvägen mot Hög för att svänga vänster mot V. Karaby. Oj vad tungt det var i backen upp. Mjölksyran brände i Elitarens lår medan de tre andra rullade på med lätta fjät. Det känndes som en form av mobbing, tyckte Elitaren. Men är man ett mobboffer så är man...

I V. Karaby så tog man vägen över kyrkan så man fick den lilla knycken/knutan också. Sedan vinkade man av Bokis som fortsatte de få hundratal meter som han hade kvar hem. Övriga tog Galoppvägen till Hofterup. Väl där så var Piruetten och Elitaren nästan hemma och Bosse bus fick rulla själv till Saxtorp där han hade sin bil parkerad.

Nästa träning på söndag kl 10.00 på MTB i Saxtorp.


Det spreds inte mycket ljus över verksamheten denna dag.
Men några fotoner blev det. Fr v: Bosse Bus, Piruetten & Bokis.
 
Idag var inte Piruetten på lyset, men lovade att återkomma laddad!

Onsdag 6 mars. Vilken vårdag. När Elitaren rullade hemifrån så var det åtta plusgrader. Så varmt så att inte ens Piruetten kunde hitta svepskäl för att inte cykla. Dock var han lite sen så Elitaren rullade i förväg till Saxtorp för att möta upp de andra. De andra bestod denna dag av Bokis och Bosse Bus. Fondri var på tjänsteresa och Jarne cyklade till och från jobbet. Men på det sättet blir han ju även utan Elitkaka...

Efter en liten stund så dök Piruetten upp på sin crosscykel. Han hade dubbar på sin MTB och inte hunnit/gitit byta till vanliga däck. Näst intill vindstilla var det. Man beslöt sig att cykla via Annelöv till Trää och sedan över Dagstorpsbacken. Så blev det. Farten var god idag, som alla andra dagar. Men Elitaren hade problem. Det gick inte riktigt att få spinn i benen. Mjölksyran brann till ganska snabbt i låren. Men eftersom Elitaren har skaffningen i sin ryggficka så väntar de andra snällt in honom. Så grusvägen över Dagstorp. Tung backe och tung bana såhär i källossningen. Väl uppe så går det härligt utför. Men en avstickare upp till kyrkan var det tvunget att bli. Här blev Elitaren rejält frånåkt. Men uppe på parkeringen så väntade man in honom. Bokis hade fått sedvanligt tekinskt problem. Pungen hade skakat loss igen, Men detta fixade han till vid klockspelet...

Nu ställdes kosan mot Södervidinge och vidare mot St Harrie-Krutmöllan. Uppe för backen så svände man mot V. Hoby. Här var det dags att få en liten energipaus med Elitkakor. Samtidigt passade man på att föreviga kvällens träningsgubbar innan man fortsatte till Kävlinge. Piruettens lampa slocknade plötsligt. Den hade inte blivit laddad sedan förra gången han var ute och rullade. Så han fick hålla sig i närheten av de andra pågarna som hade stora starka lysen. Men han lovade att komma tillbaka laddad näst onsdag.

I Kävlinge så var det Högsbacken upp mot just Hög och sedan cykelbanan tills denna gick över i en grusväg som mynnade ut mitt på vägen där Örestadcyklisterna kör sin Allianstävling "Brödloppet". Nu var nästa anhalt V. Karaby där man svängde förbi kyrkan så man fick den lilla backen också. Elitaren tog tacksamt(?) emot denna extra dos av mjölksyra i benen. Vidare in mot Dösjebro, men det var bara Bokis som körde hela vägen dit, då han har sitt residens där. De övriga vinkade hej då till honom och svängde in på Galoppvägen. Vi vägens slut när den mynnar ut på Grand Prixvägen så svängde Bosse Bus höger mot Saxtorp medan Piruetten och Elitaren svände vänster och var hemma någon minut senare.

Nästa träning 10.00 på söndag. MTB i Saxtorp.


Tre allvarliga Cyklofånar vid Elitkakspausen.
Fr v: Bokis, Bosse Bus och så en halv Piruett.
 
Vårkänslor för Cyklofånarna!

Söndag 3 mars. Fåglarna kvittrade och solen sken. Dock låg nordanvinden på, Kung Bores sista förtvivlade försök att hålla vintern kvar. Men ljuset, det värmande solstrålarna och det härliga, spröda fågelkvittret var goda tecken på att Kung Bore skulle dra det kortaste strået. Elitaren plockade av hjulen med dubbdäck och satte på de vanliga hjulen som har däck utan dubbar. Ett riktigt vårtecken det också.

Knackelibank på Piruettens dörr. Men ingen där. Intet liv syntes eller hördes. Så Elitaren rullade i lagom mak till Saxtorp i den vassa motvinden. Ett lager för mycket hade Elitaren fått på sig. Det är svårt att klä sig när det blir några plusgrader. Man vill inte frysa, men det är heller ingen höjdare att svettas kopiöst. Detta blev dock fallet idag. Men det finns en känsla att hade ett lager åkt av kunde det tidvis ha varit väl kallt...

Elitaren var ganska tidig i Saxtorp. Efter en stund så kom Piruetten rullande. Han hade varit hemma och ringt på hos Elitaren... Han hade inte hört när Elitaren knackade på hans dörr. Så lite senare hade han ringt på Elitarens dörr. Så kan det bli ibland. Bokis kom rullande och strax så dök även Fondri ut ur skogen.

Det var bara att kasta sig ut i skogen. Lite isfläckigt men många stigar var det barmark på. Lite kringelkroka hit och dit. Så kom man ut på en större korsning där isen låg som på en hockeyrink. Elitaren som låg först rullade försiktigt ut med sikte på barmarksstigen som lockade ett tiotal meter längre fram. Swisch-kabonk... Cykeln försvann under Elitaren som landade på isen med ett brak så det säkert kunde avläsas på seismografen. Snorhalt. Det gick knappast att stå där över huvud taget. Man beslöt sig för att göra helt om och söka sig mot Järavallen där det var mindre med is. Först lite trixande på stigarna tills man kom ut på Stora Byvägen som man föjde bort till Barebäcksvägen. Sedan blev det en skön medvindsåkning mot Järavallen. Vid motorvägsrondellen i Saxtorp så kastade man sig ut på ängarna och snirklade runt för att allt efter hand dra sig mot spårcentralen. Det var en hel del människor ute och promennerade så man tog sig ut i fårhagen. Slingan där kördes tre gånger inann man tog sig över hägnet och in på Järavallen igen. Man undvek de markerade slingorna och körde på andra vägar. Ute vid motorvägen så svände man in till höger och följde stigen som går mellan motorvägen och Bullervallen längs golfbanan. När den sträckan var avklarad så gjorde man helt om och tog samma väg tillbaka. Nu var siktet inställt på gångbron över motorvägen. Här letade man upp spåret som är gjort med en motocrosscykel. En lite tidvis tung och trixig bana. Ett varv sedan fotsatte man bort mot stigen som går genom mossen till Ålstorp. Här vinkade Fondri hej då och fortsatte hem till Saxtorpsskogen medan den kvarvarande trion rullade genom kärret för att söka sig mot Hofterup.

Nästa träning på onsdag. MTB kl 18.00 i Saxtorp.


Fikapaus vid golklubbens upplag längs motorvägen.
Fr v: Bokis, Piruetten och Fondri