Spanska cykelnerver!

Tisdag 28 maj. Det var ett oherrans blåsande. Prognosne på DMI visade på ostan runt 10 m/s. MMen som tur så var det uppehåll. Inget regn mer än en liten skvätt på eftermiddagen. Tisdag. Då är det samling i Landskrona. Ett femtontal hade trotsat blåsandet. Av de invanda Cyklofånarna så var det Bokis, Bosse Bus, Kålle och Elitaren som dök upp. Joförresten, Piruetten dökupp, i bil... Han var på väg hem från jobbet och svängde inom för att säga hej. Han har det lite svårt att hinna då han inte slutar förrän kl 17.

Två grupper delades upp. En grupp kör i lite lugnare tempo och den andra som Bosse Bus anförde trampar lite hårdare. Cykelvägen ut mot motorvägsbron för att sedan köra över Vadensjö-Härslöv. Man körde på två led och avlöste varandra. Det är inte så lätt som det verkar. Ofta när någon kommer fram och skall dra så satsar de för kung och fosterland och drar ifrån klungan. Tekniken är att hålla koll på den man kör förbi och sedan så fort det går svänga in så att den omkörde kommer in på rullen. På detta sätt blir det en jämn fart utan ryck. Mycket energibesparande. Men det blir vler träningar där man kan öva på detta.

Färden gick vidare mot Vallåkra-Bälteberga-Kingelstad-Halmstad By där man stannade för Elitkakor. Ett bra ställe att stanna på. Sol och lä. Nu var det att söka sig hemmåt igen. Inte direkt motvind utan lite mer sida och sida med till och med. Sireköpinge-Heden-Billeberga. På hemvägen skulle Elitaren fotografera och rullade fram. När han passerade Milton som låg längst fram upfattade han det som ett ryck och trampade på aggressivt. Men strax förstod han att det bara var fotografering på gång inte ett ryck. Så är det att ha spanska cykelnerver.

I Billeberga så svängde alla som skulle till Landskrona in på cykelvägen medan Bokis, Elitaren och Arkitekten rullade hemåt via Annelöv-Dösjebro-Hofterup. Från Hofterup och hem till Bjärred fick Arkitekten köra själv.

Nästa träning på torsdag. Racer i Saxtorp kl 18.00.


Speciellt i denna friska motvinden var det skönt att
ligga på rulle.


Såhär blev bilden till slut när de spanska cykelnerverna
lagt sig lite.

 
CykelCity Gran Fondo Eslöv!

Söndag 25 maj. Så var dagen kommen. 25 maj, dag för Gran Fondo. Väderprognosen hade sett tråkig ut men i gårkväll kunde man se på DMI att regnet skell upphöra vid 7-draget på morgonen. När Elitren vippade på persiennerna så regnade det. Men Bralla lite frukost och se till att komma iväg till Eslöv. Regnet strilade när bilen började rulla mot metropolen kl 07.30. Men i Kävlinge såupphörde regnet och det såg ut som herren spred ljus över Eslöv! Parkering hittades nästgårds nummerlappsutdelningen. En nummerlapp med nr 50 hämtades ut tillsammans med chipet som skulle klistras på hjälmens högra sida. Detta så alla mellantider skulle kunna registreras. Lite hjälp från grannbilen så satt nummerlappen på ryggslutet utan att blockera ryggfickan med maten, vilket hände förra året...

En liten rulla runt för att värma upp. Men det blev inte många meter innan Löpar'n och White Lady stod vid vägkanten och höll på att göra sig redo. Tillsammans rullade man till Startfållan där trion var allra först. Strax innan start så kom Team CykelCity med Spgetti-Håkan och stälde sig allra först. Som vanligt är det mest rumpan Spagettimannen visar under ett lopp. Masterstart ut ur Eslöv. White Lady drog snabbt iväg. Löpar'n och Elitaren höll sällskap några kilometrerar innan Elitaren tapapde rullen och även Löpar'n visade mest av sin rumpa. Men det kom en annan klunga att köra med. En del hade väldigt brått förbi. En vettvilling från Höllvikens Cykelklubb skulle tränga sig förbi trots mötande bil. Den typen höll på att tränga elitaren in i en annan cyklist. En hårsmån från en präktig klungvurpa. Höllvikens Cykelklubb var den klubb med flest cyklister på Gran Fondo. Det är också en av de nyaste med många medlemmar. Jättebra. Men snälla klubben, inpränta lite vett i skallen på alla medlemmar. Det beteendet var livsfarligt. Både för typen själv som kunde frontakolliderat med en vit Audi såväl som för Elitaren och de cyklister som låg sidan om och bakom.

Det rullade på bra til första stigningen uppför Söderåsen. Knutstorp-Klåveröd. Elitaren är definitvt ingen bergsget. Inte uppför i alla fall. Utför är det lite annat... Vid Klåveröd ligger depån som passeades utan stopp. Nu blir det lite utför mesta av vägen ner till Kågeröd innan man svänger mot N. Vram. Ensam i motvinden. Tungt. Men det dröjde inte länge innan ett gäng kom i kapp så det fanns lite kompisar att köra med. Belgisk kedja försökte man sig på. Men det är svårt att få till det. När Elitaren var framme för att dra så ville han som dragit inte släppa in Elitaren utan tryckte på varenda gång Elitaren försökte komma förbi. Det är många som behöver gå kurs i Belgisk kedja...

Nu var det dags för andra stigningen uppför Söderåsen. Mot Stenestad! Åter igen så tappade Elitaren klungan. Men uppe för backen så körde han ikapp några danskar som körde tillsammans. Utför mot V. Sönnarslöv. En härlig slingrande väg som är en njutning att köra utför. Väl nere så höger mot Bonnarp. Väl där så var det enkelriktat med trafikljus som lägligt slog om till rött när klungan kom. Men efter ett par minuter så rullade det igen. Snart var det dags för dagens clou, Lotta på Åsenbacken. Här lyckades elitaren faktiskt lägga några bakom sig men tappade också kontakt med någon att köra tillsammans med. Solo igen. Men uppför baken kom han, utan stopp, ont i fötterna eller andra incidenter som inträffade förra året. Så var det dags att passera värdshus förbi igen. Inget stopp i depån denna gången heller. Nu var det ner mot Kågeröd. Härlig utförsåkning, det bästa Elitaren vet. I Kågeröd så slog han sig ihop med Anders Zetterberg. Tillsammans avverkade man hemresan till Eslöv. Tidvis var det ganska mycket motvind. Skönt att kunna dela den med någon. Så efter 4 timmar och 49 minuter så klövs mållinjen i Trollsjön. 137 kilometrar på längden avverkade och 1045 meter stigning. Till denna prestation bände Elitarten lite dryg 3700 Kcal. Det blir nog både bakelse och en extra pilsner ikväll till grillningen!

Alla som nu inte körde GRan Fondo förväntas att ställa upp kl 10.00 i morgon söndag i Saxtorp på Racer. Bosse Bus står där och bokför alla som kommer och rapporterar till Elitaren som tänker sig en sovmorgon då, vilket han känner sig välförtjänt av.

Se filmen från Gran Fondot: http://youtu.be/SUOgHFG-rvk


Masterbilen har släppt och tempot dras upp!


Om det fortfarande finns de som tror att Skåne är platt
som en pannkaka så bjuder Elitaren på startavgiften till
nästa års Gran Fondo i Eslöv under föutsättning att man
fullföljer alla 137 kilometrar! Den bruna grafen visar
stigningarna!

 
Så brått att det blev kedjebrott!

Torsdag 23 maj. Skönt med en dag utan regn. Men de härlga sommartemperaturerna var bortblåsta. Lite höstlikt mer än sommar. mmen det var cykeldags och Piruetten hade meddelat att han var på g. Tillsammans cyklade han och Elitaren till Saxtorp. Där stod ett gäng och väntade. White Lady, Bokis, Bosse Bus, Fondri, Peak och några till. Vinden var sydvästlig. Man bestämde sig för att köra mot Dösjebro. White Lady och Bosse Bus tog täten och visade vägen. Så smått började man komma igång med den Belgiska kedjan. Alltså att man cyklar i två led och hela tiden löser av varandra från att dra. Tidvis fungerar det men sedan är det någon som rycker och hela kedjan splittras. Eller så är det några som tycker det är bekvämt att ligga på rulleoch struntatr i att gå med fram och byta av. Detta drabbade Elitaren flera gånger. När han var framme och drog så var det ingen som kom och avlöste. Detta är något att öva på. Se längst ner två länkar. Ena länken till en sida där man i text förklarar hur det går till den andra till en video på Youtube som visar tekniken i både ord och bild.

En av gästerna skulle vara i Landskrona vid 19-draget så det blev några loopar runt i närområdet. Totalt 7 mil avverkades. Nästa äventyr är på lördag då CykelCity Gran Fondo går från Eslöv. Elitaren är föranmäld, White Lady sa att hon skulle också köra oavsett vilket väder det blir. Det är en käck tösabit det! De som inte kör Gran Fondo kör som vanligt på söndag kl 10.00 från Saxtorp.

Länkar till hur man kör en belgisk kedja:

http://youtu.be/PfxWTTsIZfk

http://www.cykla.se/Artiklar/Artikel.aspx?id=447&n=

 


White Lady och Bosse Bus förevigade vid ett av de
tillfällen den Belgiska kedjan var hel...


Elitkakspaus i Furulund.

 
Landskronabygden Runt!

Söndag 19 maj. Väckaren stod på 05.30. Men strax inna vaknade Elitaren och tassade uppp försiktigt för att inte väcka Anita som spov så gott. Frukost och andra morgonebestyr innan avfärd med bil mot Landskrona kl 07.00. 08.00 var starten planerad till. White Lady och Löpar'n kom i sikte på vägen. De trampade för fullt från Häljarp. Så dök även Fondri och Hjulben upp. Boose Bus och Kicken var båda funktionärer under loppet. Men en annan gammal bekant dök upp, Korva-Lasse!

På slaget 08.00 så rullade man iväg en klunga med 15-talet cyklister i. Det gick lungt och behagligt. Till en början... Sedan fik White Lady, Löpar'n och några andra fnatt och drog ifrån. Elitren klarade ite det utan fick hålla sig i andraklungan. Detta gick bra tills man kom i backen mot Vadensjö. Där blev Elitaren avhängd och fick därmed leta efter de vä dolda tempotalangerna där i motvinden. När Svalöv passerades så hade Elitaren fått sällskap av Hjulben. Bosse Bus stod i depån, men det var Elitaren som fick hojta "Heja, Heja" annars hade det inte blivit någar uppgiggande rop där inte...

Längre fram syntes några cyklister. Dessa körde man upp efter en stund. Men det var svårt att få till en Belgisk kedja. Så Elitren fick fortsätta med sitt letande efter tempotalangen. Så kom man till Knutstorp och började sin klättring uppför Söderåsen för att till sist passera strax förbi Skånes högsta topp 212 möh. Hjulben hade bättre tryck i benen uppför. Så fort det började luta emot så kom han om och förbi för att sedan åter igen bli passerad utför och på plattetapperna. I Klåveröd var det depå. Där stod bl a Fondri och Löpar'n. Kicken höll i depån och kom med var sin bananhalva till Hjulben och Elitaren. Vi tackar för servicen.

Nu var halva loppet avverkat och det fanns kamrater att ligg på rulle efter. Dessutom var det från och med nu medvind! Yippiieee! Det rullade på bra. Först mot Stenestad sedan K ågeröd-Duveke-Halmstad-Halmstad By- Kingelstad här började det droppa lite för att sedan öka och bli ett riktigt ösregn. Men vidare mot Bälteberga och så kom det åter en jädrans backe, Ottarpsbacken. Här rök Elitaren och Korva-Lasse av. Åter igen fick tempotalangerana tas fram. Lyckligtvis var det inte så långt kvar. I Elitarens huvud surrade det att han hade glömt packa med torra ombyteskläder till hemfärden. Som tur var så var det inte kallt så trots att man blev genomsur så började man inte frysa. Så kunde man rulla in på Karlslund efter att ha avverkat de 78 kilometrarna.

Nästa lopp är Gran Fono i Eslöv på lördag 25 maj. Men innan dess så är det cykelträning på tisdag med start 18.15 vid Infarten i Landskrona. Sydligare cyklistar samlas i Häljarp kl 18.00 för gemenam avfärd mot Landskrona. På Torsdag är det som vanligt racer i Saxtorp kl 18.00!

Välkomna!


Här har vi Korva-Lasse (utan korv) på väg mot målet
i hällregnet.


En snorig Elitaren kämpar de sista metrarna mot mål.


Fondri ser trånande på belöningen efter loppet.
En korv med bröd!

 
Bancykling!

Tisdag 14 maj. Vart tog sommaren vägen? Kallt och blåsigt, brrr... Men det var bara att vända och köra hem igen och ta på en tröja till och byta ut de korta handskarna till långa dito innan kosan åter sattes mot Häljarp/Landskrona. Där mötte några fler cyklister upp, även White Lady, om än inte med cykel och i cykeloutfit. Hon skulle bara plåta lite. Så gå gärna in på Landskrona CKs Facebooksida och granska resultatet av detta "bildningsarbete".

Vid infarten i Landskrona så mötte ännu fler cyklister upp. Totalt så var det 16-17 st som hade kadens i benen och ville rulla ut i den friska vårvinden. Två grupper, en lite långsammare anförd av Granit och så de som rullar något lite fortare som Bosse Bus tog tag i. Från Infarten i Landskrona rullade man vidare österut så man kom till cykelbron över motervägen. Nu ställdes första delmålet in på Billeberga dit cykelvägen går på den gamla banvallen. Rakt och jämnt inga backar och inga kurvor att tala om. Men det kan bli spännande ändå. Man mötte en tjinona i 14-15 årsåldern som kom mötande på inlines och med blicken stint fästad på sin mobil. I andra riktnngan kom tiotalet cyklister i runt 35 km/h. Det tjoades och hojtades men hon lyfte inte blicken från sin mobil utan stannade mitt på cykelvägen utan att lyfta blicken... Även om hon var på cykelbanan så var hon "å banan" på ren Skånska.

Alla klarade sig helskinnade. Men en önskan finns att tjinonan gjodrrde ett skedblad tunt... Sedan var det slut på incidenter. I Billeberga så var det upp mo Hedenborg för att sedan köra mot Sireköping-Halmstad- Halmstad By. Hela tiden jobbade man på att köra i kedja. En del har förmågan att öka takten när de går fram istället för att se till att klungan håller ett jämt tempo. Det krävs en del övning innan det fungerar perfekt. De som inte är vana att köra i klunga ligger gärna alldess för långt bakom och tappar då rullen. Detta gör sedan att benen blir alldeles för trötta när det väl gäller.

I Halmstad By så var det Kingelstad nästa. Därefter Bälteberga-Ottarpsbacken till Härslöv. Här sprack klungan. Halva klungan kom en bit efter. Men framme vid korset vid Vargens hus återsamlades man. På tal om Vargen så kommer han åter till Sverige i månadsskiftet! Här tog man inte vägen över Vadensjö utan in mot Landskrona via Säby eller vad det nu heter. Här delades klungan upp. De flesta Landskroniterna rullade hemåt medan de övriga följde Bosse Bus till Vadensjö och fick sedan en fin utförsåkning ner för Rönneberga till Asmundtorp och sedan hem via Häljarp och Saxtorp.

Nästa träning torsdag kl 18.00 i Saxtorp.

På söndag är det Landskronabygden runt. Då startar vi kl 08.00 gemensamt och så tar vi nytta av den kedja vi har övat på. Kom i tid så du hinner efteranmäla dig ocm du inte redan gjort det.


Unik bild med Kicken som drar, följd av Bosse Bus.
 
Långtur i motvind!

Söndag 12 maj. Elitaren rullade hem om en nyvaken Piruett. Nej han hade precis vaknat, så han cyklade ut själv lite senare. DAgen till ära så startade man redan kl 09.00 för att kunna få hop en lite längre runda. I Saxtrop så anslöt Bokis, Bosse Bus, Vasa, Kicken och Fondri. Inga fler morgontidiga. Det var friska vindar från syd så det blev att börja söderut mot Hofterup. Där gavs det ju lite lä i skogen. Efter Hofterup/Henkelstorp så vek man av mot Barsebäcks by och senare -Hamn för att ta sig över Col de Gillhög. Två klungor utkristalliserades. En med Kicken, Bokis och Fondri och en med Vasa, Bosse Bus och Elitaren. Den vassa vinden var oftast en kantvind mot. Det blir effektivare rulle om man ligger tre och tre. Efter Gillhög så in igenom Sandskogen och vidare mot Borgeby-Stävie där man vände mot Vallkärra-Stångby. Bosse Bus var sugen att ta sig till Krutmöllan det hållet. Och dit kom man så småningom. Men fy vad det var segt i motvinden. Det var inte långa stunder som man fick känna sig hjälpt av vinden...

Efter Krutmöllan så var det St Harries tur innan man fortsatte till Reslöv-Trollenäs-Trolleholm-Grytinge där Lasse Holmqvist sände programmet Bialitt i SVT på den svartvita tiden. Nu började det bli lite segt i benen men det hindrade inte att cykla mot Torrlösa-Svalöv för att sedan svänga mot Heden-Billeberga. Nu var VAsa hemma i sin hemby. Ett kort stopp för lite taktiksnack och en omgång Elitkakor till. Första omgången fick man i St Harrie. Styrkta av dessa började man vända hemåt. Bosse Bus och Kicken mot Landskrona/Vadensjö och de abdra mot Trää. Inte Vasa förstås. Han rullade rakt hem till sig. Det var tre trötta cyklister som rullade på i Motvinden. Man turades om att dra i den kycliga, friska mitvinden.

Vid hemkomsten vidsade mätutrustningen att man kört lite drygt 10 mil.

Nästa träning tisdag kl 18.00 vid Korpen i Häljarp och vid Infarten i Landskrona kl 18.15. Därefter Torsdag kl 18.00 i Saxtorp. Båda tillfällena på racer.


Elitkakspaus i St Harrie. Fr v: Bokis, Kicken, Bosse Bus,
Fondri, Vasa och så längst th en tillfällig gäst som även
han lät sig väl smaka av energibarsen.
 
Säsongsrekorddeltagande!

Onsdag 7 maj. Eftersom Elitaren är förhindrad att cykla på torsdag så valde han att ansluta till tisdagscyklingen från Landskrona. Piruetten hade aviserat att han skulle med. men hans hus var tomt och öde och inga bilar hemma. Ute på andra uppdrag alltså...

I Häljarp så började det samlas hop lite cyklister. En klunga på tiotalet cyklister rullade iväg tillsammans in till Landskrona där en annan klunga stod och väntade. Tjugosex lycraklädda cyklister inalles. Granit var nabb och tog ssig som ledare för den lugnare gruppen. Han räknade då att han skulle få alla flickorna för sig själv...

Bosse Bus och Fondri tog tag i den andra klungan och satte fart mot Barsebäck. En bra klunga med 15 cyklister. Det blev lite diciplinövning på att köra i klunga. Att hela tiden rotera. Inte rycka och öka takten när man går fram och drar, utan att se till att klungan har samma tempo hela tiden och att avbytena går i varandra. Det var många som inte alls var vana att köra i klunga så det fanns att öva på. Förvisso var det de som har cyklat i halva decennium som också hade svårt för det. Så övning var helt på sin plats.

I Barsebäck så svängde man mot Lödde, genom Sandskogen och den slingrande vägen förbi "Pantani" och vidare genom Backavägen ut till Malmövägen. Så mot Stävie i Borgeby. Precis när man kom in i byn så rasslade det till. Det var hjulben som dödat sin kedja. Vojne, vojne... Vad att göra. Men strax hade Fondri fiskat upp ett kedjelås och Bengeten ett kedjeverktyg. Med lite assistans hade snart Hjulben en fungerande cykel igen. Elitaren tog tillfället i akt och delade ut energikakor till alla under reparationsavbrottet.

Nu var det att fortsätta genom Kävlinge-V. Karaby-Dösjebro-Saxtorp. När man vafr på väg från Saxtorp mot Häljarp så kom White Lady och Löpar'n. Nej inte på cykel. White Lady först med en släp som var lastad med en crossmaskin och därefter Löpar'n. Löpar'n lade sig framför klungan och gav draghjälp hela vägen till Häljarp. Där vinkade han hej då och svängde hem till sitt. Elitaren, Fondri och Bokis svängde av i Häljarp också för att rulla hem till sitt.

Det verkar som om alla har förhinder på torsdag så nästa träning på söndag. Då är det tänkt att bli långtur så vi startar kl 09.00 från Saxtorp.

Se filmen: http://youtu.be/vfZ1T0uanJ4


Bosse Bus & Fondri assisterar kedjebrottet.
 
Bingolotto & krögare!

   

Torsdag 2 maj. Ett upprop gick ut. Bingolotto skulle komma och göra en grej med Cyklofånarna. Alla som kunde skulle vara i Häljarp vid stationen kl 17.00. Kicken, Bengeten, Netorn och Elitaren dök upp och så en del andra nya ansikten. Under nästan en timme så fotograferades medan man cyklade fram och tillbaka på bron över Saxån. Men när klockan började närma sig 18.00 så vinkade Kicken och Elitaren hej då för att möta upp de övriga Cyklofånarna i Saxtortp.

Jodå där stod en klunga Cyklofånar, Bokis, Fondri, Bosse Bus, Piruetten och så en nyansluten Cyklofåne, Krögar'n!

Vinden var lika frisk och isig som nordlig. Kung Bores andedräkt har svårt att ge vika för varmare vårvindars fromma. Bosse Bus som är utbildad kommissarie tog befälet med myndig stämma och dito handling. Mot Tågarp för att sedan svänga av mot Annelöv-Trää. Strax efter man svängt av från 110:an så fick Fondri punka på framhjulet. Et var bara att stanna för slangbyte. Krögar'n hade inte kört i klunga innan så han var lite rädd agg ligga nära och därmed lite svårt att få en bra rulle. Men han kämpade på bra och ramlade inte av merän i uppförsbackarna. Från Trää så blev det Billeberga och så mot Hedenborg. Här klev Krögar'n av för att ställa in riktningen mot Flyinge där hans blomma redan fanns och passade barnbarnen. Istället för att svänga mot Sireköpinge så visade Bosse Bus raka vägen fram. Så mot Svalöv för att svänga mot Tirup och kunna njuta av stigningen uppför Tirupsbacken, detta i den vassa motvinden som verkligen sög. Hastigheterna från denna träning är inte mycket att publicera, kaloriförbrukningen är väl lite mer att visa fram...

Så efter Tirup svängde man mot Sireköpinge där det också blev ett fikastopp. Elitkakor till alla. Denna gången så var det även med specialkost till Fondri som inte tål nötter. Lite energi kunde han behöva efter att inte kunnat cykla på en månad för att han haft en massa virus i kroppen. Sådant elände kräver sin tribut. Men det gick lite bättre idag än förra gången för honom.

Nu var det bara att sikta hemmåt. Men Kicken ville infoga att det var en extremträning idag. En timmes cykling vid Bingolottoköret i Häljarp och sedan denna runda. Ögonen gick runt i huvudet på honom som kulorna i lottotombolan. Kortbanekommitténs ordförande på en runda som var någon kvart längre än normalt... Oj, oj, oj vad det sög...

Efter Sirekpinge så blev det Tågarp för att sedan rulla upp för Rönneberga innan man svängde vänster mot Asmundtorp. I utförslöpan tjoade Kicken hej då för att så långt som möjligt kunna rulla frihjul mot hemmet. T o m lite medvind kunde han ju få.

Kvarvarande klunga susade ner mot Asmundtorp för att sedan köra hem via Häljarp.

Nästa träning kl 10.00 på söndag.


Bingolotto plåtade friskt i den friska vinden.


Fondri byter slang.


Fikapaus i Sireköpinge. Fr v: Kicken (ordförande i
kortbanekommittéen), Fondri, Bokis, Piruetten och så Bosse Bus.