Bosse Bus nära svikthopp!

Onsdag 30 januari. Nersläckt och en bil kort hemma hos Piruetten. Knackelibank på dörren, men ingen där. Men vad är det med denna frusne cyklist? Nu var det ju drygt fem grader plus och all snö bortsmält. Vojne, vojne, vad månne det bliva av en sådan en soffliggare?

I Saxtorp så mötte Bokis upp. Bosse Bus kom i sin bil med cykeln på hållaren där bak. "Hur skall vi göra idag pågar?" sa han och syftade på regnet och det utlovade busvädret. "Men vadå" svarade Elitaren, "det regnar ju bara utomhus". Bosse Bus funderade och drog på det en liten stund. Under denna tid så anslöt även Jarne. Spänningen var olidlig, skulle Bosse Bus cykla eller köra hem igen utan att ha trampat? Förståndet vann till slut och han sviktade inte och hoppade denna onsdagsträning. Han körde in och parkerade bilen och kom sedan på cykeln.

Man bestämde sig för att hålla sig i närheten om det utlovade busvädret skulle dra in. Några varv runt Hofterup skulle ju passa bra, tyckte Elitaren. Då hade i alla fall han nära hem. Jo faktiskt även Jarne. Jodå detta förslag antogs. Men man tog vägen mot Dösjebro för att sedan köra Furuhillsvägen till Hofterup. Bosse Bus lade sig som vanligt i spets och var väldigt ivrig att komma in på Furuhillsvägen. Så ivrig att han tog en infart förtidigt och dundrade in på en gård i full karriär...

Men snart var ordningen återställd och Bosse Bus tillsammans med de andra på Furuhillsvägen i ett ordentligt tempo. Bokis kroknade ett par gånger och man fick vänta in. Men till sist ville han köra själv och vinkade ivär resterande klunga. Detta känndes inte bra. Inte kul att släppa någon ensma på en mörk och blöt väg. Men vid hemkomsten så slog Elitaren en signal och fick bekräftat att han var hemma. Efter att Bokis hade blivit lämnad så rullade det åter på med hög fart. Ut på Grand Prixvägen och sedan till höger vid rosa huset och vidare ut mot Hofterups kyrka. Här var det motvind. I slutet av denna sträckning så fick Elitaren släppa. Men Bosse Bus och Jarne väntade in. Sedan modererade Jarne farten så att den inte gick över en Elitarevänlig nivå. Tack Jarne! Vidare efter kyrkan mot Jouran och vidare hela Skönadalsvägen. Fyra varv blev det. Vid tredje varvet så blev man omkörda av en silverfärgad kombi där någon stack ut huvudet och hojtade att det var en bra fart på cyklandet. Ett varv till så avrundade man med en energikaka precis innan man kom ut på Grand Prixvägen.

Nästa träning på söndag kl 10.00 i Saxtorp på MTB. Dock kan inte Elitaren vara med.


Bosse Bus & Jarne mumsar på energikakor vid
avrundningen av träningsrundan.
 
Fryst cykelkärrlek!

Söndag 27 januari. Nollgradigt. Men det är inte varmt nog för Piruetten. Ett sms blinkade till i luren. Det blir soffan idag, konstaterade denna (fd) cyklist. Men elitaren drog på sig lyckran. Det har ju fått ett eget namn nu, Memil, MEdelålders Män I Lyckra, cyklisternas egna Milf?

I Saxtorp så mötte Kicken, Fondri, Bokis upp. Så helt plötsligt kom ryttaren från svunna tider, Jarne, rullande på sin stålhäst. Han har haft diverse problem men hade nu tillfrisknat så han kunde vara med igen, jättekul! Så kom det en liten lastbil rullande in på vägrenen och stannade. Det var Bosse Bus. Han håller på att hjälpa sin dotter att flytta så han kunde inte vara med och cykla idag. Lite avundsjukt stod han där och pratade. Hel kroppen vaggade. Det lyste igenom hur mycket abstinens han hade för cyklingen. Tänk om lastbilen kunde ha bytts ut mot MTB'n...

Efter lite snack så satte man fart ut i skogen. Först lite slingrande stigar vid Fotbolsgolfen innan man fortsatte vidare ut i Saxtorpsskogen. Elitaren anförde gruppen från början. men sedan kom Fondri och Jarne i spets med ett ökat tempo. Det var många flanörer i skogen idag. Ett par centimeter nysnö och lite lätt töväder lockade tydligen. Efter en dryg timmes cyklande så var det dags att ta sig över spången vid Välandalen och vidare ut mot Järavallen. Runt sjöarna och så stigen genom kärret som leder till Ålstorp. Härifrån så fortsatte man ner till ängarna vid Hofterups mosse. Där blev det dags för energipaus. Kicken pinkade i vanlig ordning, så han blöev den siste att få energikaka. När kakan varr uppättet så var det kosan mot stigen genom Hofterups mosse. En kul sträckning. Lätt att ta sig igenom nu när kärret är fruset. När det inte är tjäle i marken och det har regnat rikligt så kan det nästan vara ofarbart. Cykeln bara försvinner ner i dyngan. Mne tjälen gör att den rullar ovanpå. Dock blir de upptrampade spåren skumpiga och ibland besvärliga. Men hela sträckan klarades utan stopp eller fotisättningar.

När man var ute på ängarna vsom leder till gångbron över motorvägen så fortsatte man mot sjöarna. När man var i höjd med Brukshundklubben så vinkade Jarne, Bokis och Elitaren hej då till Fondri och Kicken. STigen längs hundklubben. Bar upptrampad av hästar och sedan tillfrusen. En skumpig och vinglande färd. Men när man väl nådde granet så blev det jämnare underlag. I Ålstorp så svängde Jarne av hemåt sitt medan Bokis och Elitaren fortsatte till Hofterup. Vid Skönadal så vek Bokis av mot Dösjebro och Elitaren mot Rotundan.

Nästa träning på onsdag kl 18.00 i Saxtorp på MTB.


Den cykelabstinensstinne Bosse Bus kom i lastbil...
 
Tjyvträning straffar sig!

Onsdag 23 januari. Fyra minusgrader och SMS:et från Piruetten att han inte kommer plingade lika säkert i telefonen som amen i kyrkan. Tydligen var inte lemumban slut ännu... Fondri var iväg på tjänsteresa. Men Bosse Bus och Bokis mötte upp i Saxtorp trots den bistra januarikvällen. Man satte kosan mot Dösjebro. Bosse Bus först så kan kunde klyva vinden. Elitaren och Bokis bakefter. Det var sedvanligt i god fart som Mr Bus trampade på. I Dösjebro så svängde man mot V. Karaby/Lyckorna och så en liten sväng över backen förbi kyrkan innan man svängde höver mot Hög vid vändplatsen för Örestadcyklisternas allianstempo. Bosse Bus tog det lite lugnt i svängarna då han inte hade vinterdäck. Dubbar hade Elitaren så han trampade på bättre. Bosse Bus batterti var på upphällningen. Han hade varit ute och åkt rullskidor med lampan och missat att ladda upp batteriet igen. Så han parkerade sig bakom Elitaren som nu fick dra och visa vägen med sitt fina, klara, vita ljus. Bosse Bus släckte sitt för att ha de sista elektronerna tillgängliga senare om han blev ensam.

Bokis började gurgla och tappade rullen. Så pågick det hela vägen till Löddeköpinge. Där kunde man konstatera att Bokis hade fått en smygpunka. Samtidigt så frös frihjulskransen för Elitaren... Det blev till att stanna och pumpa Bokis bakhjul. Han var inte bara utan luft i bakhjulet. Benen var stumma. I söndags var ju inte Bokis med och cyklade. Han var hemma och höll gille för sina nära och kära då han fyllde år i måndags. Det var nog ett sjujädrans gille för i måndags hade Bokis gett sig ut för att springa. Detta på grund av att det blivit väl mycket inmundigat under söndagen. Denna löprunda satt nu som betong i hans lår. Sens moral: Tjyvträning straffar sig!

Med ny frisk vinterluft i bakhjulet satte man kurs mot Hofterup/Dösjebro. Vid vagnfabriken så var det dags igen att pumpa. Bosse Bus och Elitaren ville eskortera Bokis hem. Bokis pump fungerade inte så det var Elitarens utrustning som fick jaga luft i Bokis ring. Men Bokis avböjde och sade sig klara sig hem nu. Så vid vägen till V. Karaby så vinkade man hej då. Några tramptag senare kunde Elitaren svänga av mot sitt hem. Nu fick Bosse Bus användning för de sista elektronerna i det annars slutkörda battertiet medan han skulle ta sig de sista dryga fyra kilometrarna till Saxtorp där han hade bilen parkerad.

Nästa träning kl 10.00 på söndag. MTB träffpunkt Saxtorp.


En utpumpad Bokis med nyuppumpat bakdäck avnjuter
energikaka tillsammans med Bosse Bus.
 
Brasa & lemumba!

Söndag 20 januari. Kvicksilvret visade på minus tio grader denna gnistrande klara januaridag. Piruetten lät meddela via SMS att han tyckte det var för kallt. Han skulle tillbringa dagen framför brasan och dricka var lemumba... Denna frusna Cyklofåne torde ha varit spanjor eller något i sitt tidigare liv. Bosse Bus skulle vara flyttkarl och hjälpa sin dotter att flytta. Men Elitaren iförd dubbla jackor grenslade sin springare och satte fart mot Saxtorp. På väg dit så blev Elitaren prejad av en bildåre i en svart Seat. Snopen blev han när Bokis steg ur bilen. Bokis ville meddela att han hade barnen på middag idag så han kunde inte cykla. Han fyller nämligen år imorgon måndag. När Elitaren ko till Saxtorp mötte Kicken och Fondri upp.

Som vanligt var det att kasta sig ut på stigarna. De stigar där hästar har travat och galopperat är det ordentligt upptrampat och nu rejält tillfruset. Alltså skakar och hoppar det ordentligt. Det är på den nivån att plomberna nästan ramlar ut. Det är spännande med vinter och snö. Hela omgivningen byter skepnad. Gamla stigar blir som nya igen. Kylan gjorde att man gärna köl sig på de slingrigaste stigarna som krävde mycket tramp men farten inte blev för hög. Så fort man kom ut på en väg och fartenökade några kilometrar så blev köldeffekten stor. Det gäller sådana här dagar att hålla värmen i både händer och fötter.

Efter en timmes cyklande behövde Kicken en teknisk paus för att lätta på blåsan. Då åkte även energikakorna fram. När dessa var imumsade så beslöt man sig för att så smått rulla hemmåt. Kicken rullade norrut mot Landskrona medan Fondri och Elitaren rullade söderut mot sjöarna. Först över Välanravinen för vidare färd mot grustaget. Sjöarna som var öppna för en vecka sedan var fulla av skridskoåkare. Lite vanskligt kanske med tanke på att isen var så ny... Men Fondri & Elitaren fortsatte utan att riskera något på isarna. En liten runda på stigarna innan man satte fart över mossen till Ålstorp och sedan vidare mot Hofterup. Här svängde Fondri av och tog den roliga stigen genom mossen tillbaka till Järavallen. Elitaren fortsatte hem till Hofterup.

Nästa träning onsdag kl 18.00 på MTB i Saxtorp.


En nypinkad Kick mumsar på energikakan.
Fondri är laddad och sitter redan på cykeln.
 
Specialkost!

Söndag 13 januari. Bokis meddelade via SMS att han var byggnadsarbetare hela dagen och skulle inte cykla. Bosse Bus hade aviserat att han eventuellt inte kom då ättelägget, Andy Bus, ingick det äkta ståndet igår. Men Piruetten var på g när Elitaren kom. Bara lite vatten i flaskan sedan var det dags att rulla till Saxtorp. Men strax kom Piruetten på att han glömt sina glasögon så han slog en 180-gradare och rulade hem för att hämta dessa. Elitaren fortsatte så länge till mötespunkten. Här stod Fondri och fipåplade med hjälmen. Han hade fåt lite oordning på käderna så det blev för varmt. Men nu hade han ändrat detta så att det blev ordningn på torpet igen så att han fick ner temperaturen på görliga nivåer. Strax så dök Kicken och Bosse Bus upp. Bröllopsgästen var ovanligt slät i ansiktet och rullade runt i ett rosa skimmer. Huruvida detta berodde på att han varit gäst på ett särdeles romantiskt bröllop eller om han hade blivit ordentligt bedövad vid middagen förtäljer inte historian...

Hur som helst så kastade man sig ut i skogen, anförda av Elitaren som kände sig ovanligt pigg i benen denna dag. Snirkligt vinglade man fram på stigarna vid fotbollsgolfen. Elitaren letade stigar i bästa Bosse Bus anda. Resultatet blev det samma. Dvs att inte så många nya stigar hittades men desto fler återvändsgränder... Men det är ju inte något som stoppar en äkta Cyklofåne. Barta på det igen. Tar stigen slut finns det två alternativ. Antingen tar man samma väg ut eller så trampar man fram där det går och lägger embryot till en ny stig!

Kors och tvärs gick färden. Det fina vädret gjorde att det var en hel del folk i skogen, speciellt hundfolk. I möjligaste mån undviker man de stigar där det går någon. äDetta är ju inte något stort problem då Saxtorpsskogen myllrar av stigar. Efter en timmes trampande i Saxtorpsskogen så rullade man över spången i Välandalen och vidare ut på Järavallen. Förbi grustaget och vidare till raststället vid den lilla sjön. Här var det dags för elitkakorna. Dagen till ära så var där specialkost till Fondri, som inte tåler nötter. Äntligen hade Elitaren fått tummarna loss och bakat en speciell energikaka sióm inte innehöll nötter. Fondris anssikte lyste upp som solen en sommardag när den serverades. Under tiden kakorna avnjöts så diskuterades det doping inom cykelsporten.

Temperaturen i kroppen går fort ner när man står stilla. Så det var dags att rulla iväg igen. Dock fick man stanna till igen och hjälpa Bosse bus att peta ut de träbitar han trampat in i sina SPD-pedaler. edan var det till att rulla igen. Över tilll västra sidan om motorvägen och en sväng ut över ängarna innan man rullade in mot parkerinen och seedan vidare mot stigen i fårhagen vid litorinavallen. Sedan var det till att följa golfbanan längs 17:e hålet på Masters Course och vidare sedan längs motorvägen vid 12:e hålet på Donald Steele course. Sedan var man strax i Hofterup. Här splitade man sig. Fondri rullade hem mot sitt, Piriuetten & Elitaren mot sitt, Kicken och Bosse bus mot Saxtorp.

Nästa träning onsdag kl 18.00 på MTB i Saxtorp. Dock kan inte Elitaren delta då.


Piruetten, Fondri, Bosse Bus & Kicken vid Elitkakspausen
på rastplatsen vid lilla sjön på Järavallen.


Här är receptet på nötfria energibars.

 
EP duo!

Onsdag 9 januari. Ett stilla duggregn, sex grader plus och vindstilla i det närmaste. Bosse Bus var förkyld och skulle hålla sig hemma. Bokis hade något byggprojekt som troligen skulle ta onsdagkvällen i anpråk. Kicken var hos pållarna i stallet. Huruvida Fondri var hemma eller på resande fot var okänt. Men Piruetten dök upp när Elitaren skulle ta ut sin cykel ur förrådet. Tillsammans rullade de till Saxtorp. Men ingen mer anslöt. Man beslöt sig för att ta sikte på Dösjebro i första vevan. Sedan bar det vidare över Dagstorp till Södervidinge. En skön sträckning då det är minimalt med trafik där. Sträckningen mellan Saxtorp och Dösjebro är betydligt mycket mer trafikerad. Det är ju skönt när man får ha vägen för sig själv, speciellt i dåligt väder. I lagom snacketempo gick färden sedan viade till St Harrie och så Krutmöllan. Där vände man över V. Hoby till Furulund. Här stannade man utanför den nedlagda ICA-butiken och intog sina energikakor. Piruetten fipplade lite med sin cykeldator som inte visade alla livstecken den skulle.

Sedan var det att fortsätta över Stävie- Borgeby och så cykelvägen till Löddekpinge. Nu hade regnet avtagit men vinden hade friskat i, från nordväst... Alltså var det motvind hem till Hofterup, men det var ju bara dryga 5 km innan man var hemma igen. En runda som bara var några hundra meter kortare än ett marathonlopp. Tiden 1:51 vilket hade varit en rejäl putsning av världsrekordet för en sprungen mara. Men med dubbdck och snacketempo så blir det ingen tid om skrivs in i cykelvärldens historieböcker. Men skönt var det att komma hem till en varm dusch.

Nästa träning på söndag kl 10.00 på MTB i Saxtorp.


Elitaren och Piruetten vid energipausen utanför den
nedlagda ICA-butiken i Furulund.
 
Praktisk växelteori

Söndag 6 januari. Fortfarande mildväder. Men idag så låg det ett fint duggregn i luften. Ett fint spray som effektivt blöter ner allt som inte är under tak. Men Elitaren hade nyinköpt Gorejack som skulle stå mot det mesta och det gjorde den också. Piruetten var för enn gångs skull på hugget och var nästa klar när Elitaren rullade förbi. I Saxtorp så ramlade Bokis, Kicken och Bosse Bus in. Vasa hade dykt upp en stund innan på vägen mellan Saxtorp och Hofterup. Men Vasa hade inte MTB utan crosscykel. Men han kastade sig djärvt ut på stigarna vid Fotbollsgolfen. Som vanligt Bosse Bus först, tätt följd av Elitaren och de övriga. Men skogsvägarna var lite väl kinkiga för Vasa. Så efter en stund när man kom ut på en brusväg så vek han av för att tugga asfalt istället för barr och dynga.

Spm vanligt trampade Bosse Bus på ordentligt. Han letade också efter nya stigar. Frågan var om han inte också hittade några nya stigar i Saxtorpsskogen. I alla fall så skapade han emellanåt nya stigar då det inte fanns några där han trodde att de fanns... Efter en timme av snirklande i Saxtorpsskogen så stannae man för energipaus. Diskussionen som startat vid starten(!) fortsatte. Vad var det för mankemang med Kickens växlar? Det var svårt att få kedjan att gå på alla klingorna fram. Det var att välja lm man skulle köra på mellan och lilla eller stora och mellan. Bakväxeln var seg och växlade en halvminut efter han växlat framme på styret. Många glada tips och tillrop fick han. Så förvirringen blev ännu större efter insupandet av alla teorier.

När sista smulan energikaka var svald så fortsatte man i Saxtorpsskogen några varv till. Stigarna här var kanonfina att köra på idag. En ren njutning. Efter ytterligre en halvtimme så rundade man av och kom tillbaka till starten, stigen in vid fotbollsgolfen. Men vad var detta? Bara tre Cyklofånar... Bokis och Kicken saknades. Efter en liten stund så vände man åter in i skogen och letade efter bortkomlingarna. Dessa var snart infångade. Kicken hade vurpat och sedan hade de tappat kontakten med Klungan. Bosse Bus och Kicken drog sig mot Landskrona medan de övriga tre rullade ner mot Hofterup. Men så fort en grusväg hittades svängde man in på denna för att sedan leta stigar. Så kom man förbi de husen man håller på at bygga öster om Grand Prixvägen. Stora kåkar som måste rymma både grevar och baroner! Men även om husen var stora så blev stigen mindre och mindre för att till sist försvinna. Men man fortsatte oförtrutet över de obanade ängarna. Till sist kom man upp på vägen mellan Saxtrop och Dösjebro?

Efter en kort stunds rådslag så rullade man mot Dösejebro. Piruetten och Elitaren vek av på Furuhillsvägen medan Bokis fortsatte till Dösjebro.

Nästa träning på onsdag 18.00 i Saxtorp på MTB.


Piruetten, Kicken, Bokis & Bosse Bus vid energikakspausen.
 
Säsongspremiär 2013!

Onsdag 2 januari. Fem plusgrader och stilla. Skönt januariväder att cykla i. Elitaren hade fortfarande träningsvärk i sina lår efter säsongsavslutningen i söndags. Piruetten hade fått inre tjänst och meddelade via SMS att han inte kom med och cyklade. Kicken hade problem med lager, styrlager alltså och inte klass lll...

I Saxtorp så mötte de trognaste Cyklofånarna upp. Bokis och Bosse Bus. Vurpan kom körande från Svedala för att vara med på premiären. Inga fler dök upp. En liten teknisk paus först så att Elitaren fick i lite mer luft i sitt bakdäck, det var väldigt mjukt och rullade tungt. Men med några snabba knyck på pumpen så blev det bättre tryck i ringen. Sedan var det huvudstupa ut i terrängen. Många kringlor på kroken. Färden gick kors och tvärs. Elitaren började att anföra truppen men det dröjde inte länge innan Bosse Bus trampade förbi för att ta ledningen. Det blev lita annorlunda sträckningar denna säsongspremiärdag. Det är möjligt att någon ny stigsnutt hittades. Men det är svårt att säga säkert. En stig kan ju se ny ut om man kör från andra hållet, alltså i motsatt riktning som man brukar. Hur som helst var det kul, småtrixiga stigar. Bosse Bus hål ett tempo som gjorde att de tre efterföljande fick köra med vad de hade. Lyckligtvis så väntade han in emellanåt så klungan kom ikapp. Efter en dryg timmes snirklande i Saxtropsskogen så var det övar spången i Välandalen och vidare in på Järavallen. Vid grustaget hade man nyligen skrapat och gjort vägen slät och fin. Skönt med lite lättare terräng. Det hade ju regnat en hel del de senaste dagarna så många sträckningar var dyngiga och tunga.

Bosse Bus rullade på utan den minsta tanke på energipaus. Med oförtruten energi trampade han ut i det ena kärret efter det andra. Stigen till Ålstorp genom mossen. Dyngig och tung. Gamla murkan björkar låg kors och tvärs. Men igenom kom man utan stopp. Väl ute på det torra så stannade Bosse Bus så det blev möjligt att få i sig lite energi innan man fortsatte till nästa kärr...

När detta kärr var avslutat så rullade Bosse Bus in i Hofterups mosse för att trampa tillbaka mot Järavallen. Vurpan, Bokis och Elitaren valde att avstå och rullade så lugnt ut mot Skönadalsvägen. Här fortsatte Bikis & Elitaren genom skogen mot Rotundan medan Vurpan tog Skönadalsvgen ut till Grand Prixvägen för att rulla till Saxtorp där han hade sin Subaru parkerad.

Nästa träning på söndag 10.00 MTB i Saxtorp.


Bokis, Vurpan och Bosse Bus när vi äntligen fick energipaus.