VAD var problemet!

Torsdag 29 augusti. Piruetten var så gott som klar när Elitaren dök upp. En fnittrig dotter med kompis underhöll Elitaren medan pappa-Piruett fick på sig cykelskorna. Strax innan saxtorp så dök Fondri upp. I Saxtorp så dök en rödklädd okänd förmåga upp. Snart anslöt han sig till gruppen som nu utökats med White Lady, Bokis och Schnurrbarth. Earl Grey var en gammal tävlingscyklist från KCA som fått återfall och åter börjat cykla på äldre dar. Är man glad, trevlig och gillar att cykla så är man välkommen att bli Cyklofåne!

Ett visst manfall var det. VAd var den gemensamma nämnaren som satte käppar i hjulen för några Cyklofånar. Bengeten hade inflammation i vaderna. Säkert överträning. Bosse Bus hade kasernförbud och kommendering hemma (bor i VAD-ensjö). Hillis var krasslig (bor granne med VAD-ensjö). Nu kan man bara undra VAD som kommer härnäst?

Alla stod och ojade sig. Ingen ville ta kommandot denna dag. Ingen ville dra. Alla ville ta det lugnt. (Det är därför Elitaren nu sitter bakom datorn och skriver medan benen bultar och krampar under skrivbordet...). Till slut så föreslog Bokis att man skulle kör rundan över Örtofta-Viderup-Ellinge. Så blev det. White Lady rullade iväg tätt följd av Elitaren. Båda la sig i täten och drog kvintetten som inte ville dra. Kantvind, men tempot var inte det lugnaste. En bit över trettio visade hastighetsmätarna. Men kvintetten klagade inte utan låg nöjda på rullen och snackade en massa. Det kom fram att Earl Grey haft Fondri som trafiklärare bl a. Men till sist när man passerat Dösjebro och var i närheten av Södervidinge så gick Piruetten och Fondri fram och drog så att White Lady och Elitaren kunde känna den härliga känslan av att ligga på rulle. Vidare genom St. Harrie till krutmöllan där backen upp från ån skulle avverkas i motvind. Men det var inga problem för White Lady som då åter låg och drog. hon älskar den backen och som grädde på moset fick hon (och alla andra) den i motvind. Så vidare genom Håstad-Örtofta-Viderup där nästa klättring kom. Denna gången i medvind. Här fick Fondri en av sina obligatoriska punkteringar. Alla saktade in för att stanna, men Fondri meddelade att kan skulle klara backen upp. Väl uppe så var det till att byta slang. Med vana, flinka fingrar så kom det i en ny slang och färden kunde fortsätta. Efter ett par kilometrar så var det dags att stanna för Elitkakspaus så att man hade energi även på hemvägen.

Ner igen emot och igenom Örtofta-Håstad och så V. Hoby. Nu hade Earl Grey vaknat till liv. Med sina utvilade ben efter att ha legat på rulle hela utresan så trampade han på så att klungan sprack och man fick vänta in några gånger. När man kom till bron som går över vägen mellan Kävlinge och Lomma så blev det tosingaryck i vanlig ordning. För ovanlighetens skull så hade Elitaren någorlunda häng på täten. Men så kom Bokis som skjuten ur en kanon och fräste förbi. Mentalt dödande att bli passerad i en sådan fart. Hämnden utkrävde Elitaren på väg ner när han fick upp tempot och var den första att passera skyltarna. Men säg den lycka som varar. Sedan kom resterande av klungan och susade förbi den flämtande Elitaren.

Nu började det skymma så smått. Så istället som brukligt att köra över Furulund-Stävie-Borgeby så togs det sikte direkt mot Saxtorp via Dösjebro. I Dösjan så hoppade Bokis av och rullade de sista metrarna hem till sofflocket medan övriga fortsatte. Vid Furuhillsvägen så vek Piruetten och Elitaren av mot Hofterup medan övriga fortsatte mot sitt.

Nästa träning på söndag 10.00 i Saxtorp.

Lördag 7 september så kör vi Kävlingetrampen tillsammans. Vi startar gemensamt kl 08.00 för att köra hela rundan tillsammans. Anmäl dig till elitaren@gmail.com.


Smöråkarkvintetten som bara ville ligga på rulle fångades
på foto: Fr v: Earl Grey bakom honom Fondri,
Schnurrbarth i illgrönt, Bokis och så Piruetten i
Assoströjan.


Med vana, flinka fingrar så fixade Fondri sin punka.


Elitkakspaus utanför Örtofta. Fr v: White Lady, Fondri,
Earl Grey, Bokis och Schnurrbarth. Piruetten håller låg
profil bakom Schnurrbarth.

 
Florence Nightingale!

Söndag 25 augusti. Piruetten lät meddela via SMS att han hade en trädgårdskommendering denna söndag. Cyklingen överläts på alla andra Cyklofånar medan han skulle hålla sig vid sitt krattskaft. Strax innan Elitraen var i Saxtorp så kom Fondri mötandes. Allt efter hand så rullade Cyklofånar in. Götalandsmästare Bosse Bus kom rullande. En VW buss kom och stannade på vägrenen. En rödklädd cyklist hoppade ur och började trixa med sin cykel. Det var Cres som försovit sig men hade turen att bättre hälften körde honom i ilfart tilll mötespunkten. Schnurrbarth, Bokis, White Lady, Löpar'n, Vasa och Bengeten kom också. Kicken, som också är nybliven Götalandsmästare hade aviserat att han inte kom. Han skulle vara Master vid Landskrona Marathon.

Vinden var frisk ostlig. Det tog inte lång stund att komma fram till att man skulle köra till Getinge och vända. White Lady hade inte taggat ner sedan torsdagen så med en röst som skulle ha gjort en kaserngårdsseregant avunsjuk konstaterade hon att man skule köra rundan bakvänt mot normalt. Om nu någon hittade bakvägen... Sagt och gjort så rullade man till borgeby över Hofterup-Lödde. På väg mot Stävie vill White Lady köra med sin raka höger igen och svänga mot Flädie. Men hon fick bärga sig till hon kom till Stävie. Där fick hon svänga höger två gånger i rad. Sedan efter ett par hundra meter när man passerat järnvägen var det vänster mot Fels mosse och vidare mot Vallkärra-Stångby. När man närmade sig Odarslöv så kom en triatlet (med långa strumpor) och segade sig förbi och parkerade sig sedan ett tiotal meter framför Cyklofånarna. När förningarna hade roterat så att Elitaren låg främst så kunde han inte bärga sig utan körde ikapp mr triatlet. Sedan gick en säkring eller något där han körde om och förbi. Lyckan varade ända till nästa motlut där Elitaren i vanlig ordning drar det kortaste strået. Ingen av de andra Cyklofånarna hängde på. Så mr Triatlet ficck ligga först igen den sista bitn fram till vägen mellan Getinge och Lund. Här fortsatte ensamvargen medan Cyklofånarna svängde vänster mot Getinge. Nerför, då ökar faten. Men alla orkade inte att hänga på så man saktade in för att samla trupperna. Sista biten till Getinge så gick säkringen på Vasa och Tränar'n som spurtade mot Getingeskylten. De övriga åtta Cyklofånarna tyckte nog att där stod Get inte på skylten...

Så var det utspisning med Elitkakor. Här pratade man också om att köra Kävlingetrampen 7 september. Många verkade sugna så det siktas på detta evenemang. Nu var det hemåt i medvind. Såklart blir farten högre. Men Bengeten gick in i väggen. Detta fick White Lady till att plocka fram en annan sida av sin personlighet. Från seregeant till Florence Nightingale. Hon höll koll coh knuffade påBengeten när det så behövdes. De flesta andra Cyklofånar började nu spurtkriga mot alla blå ortsskyltar. Ett fasligt jagande som fick upp trycket i både lungor och hjärta. Via Igelösa-Örtofta-Håstad-Krutmöllan-St. Harrie-Södervidinge så kom man till Dösjebro.Här vek Bosse Bus, Vasa och Cres av till höger medan de övriga fortsatte rakt fram genom Dösjebro Station och dess cykelväg. I Dösjebro så hoppade Bokis av. De övriga lunkade på till Saxtorp där man delade på sig för att vardera köra hem till sitt.

Nästa träning på tisdag. Samling 18.00 vid Korpen i Häljarp oh 18.15 vid Infarten i Landskrona.


Elitkakspaus i Getinge. Det var här luften gick ur Bengeten.
Fr v i gul tröja: Bengeten, Schnurrbarth skymtar lite i sin neongröna
jacka bakom Vasa. Bokis i blått vänder ryggen åt fotografen och
skulle väl då egentligen kallas för Bakis istället? Götalandsmästare
Bosse Bus i Blågult. Löpar'n i svart Så till sist Cres i rött och White
Lady i svart/cerise.
 
Rak höger från White Lady!

Torsdag 22 augusti. I det närmaste vindstilla och över 20 grader varmt. Härliga omständigheter för en Cyklofåne. Som vanligt hem om Piruetten för att hämta upp honom. Han har inte en tråd på sig, sa hustru Jessica förtjust när elitaren kanckade på. Men vi klarade skandalerna denna gången då han fixade till det och kom i lyckran. Ovanligt nog så var duon i god tid i Saxtorp. Efter en liten stund så dök Häljarpstrion upp, Tränar'n, Löpar'n och White Lady. Så till sist kom Bosse Bus rullande. Ett mörkt oroande molnområde rullade in så sakteliga. Man beslöt sig för att köra mot Barsebäckshamn för att undgå detta. Något lite stänk kändes. Men taktiken höll. Det blev inget regn men däremot en god fart ner mot Baresebäckshamn. Man turades om att ta förningarna. När man kom till Barsebäckshamn så låg det mörka regnområdet över Löddeköpinge. White Lady undrade om man inte skulle köra tillbaka igen, men det var det ingen som lyssnade på. Vidare över Gillhögsbacken men vid Barsebäcskby så vände man av till vänster för att köra ut mot Hofterup. Vid kyrkan tyckte Tränar'n att man skulle svänga höger ut mot "Rosa huset". Inget riktigt bra val då det började regna när man svängt av. Hade man fortsatt rakt fram så skulle man sannolikt klarat sig undan det blöta. Men lyckligtvis så så var det inte så stora mängder. Vid "Rosa huset" så svängde man vänster och fortsatte till Furuhillsvägen för att följa den till dess slut där man tog vänster mot Saxtorp igen. Men rundan måste bli längre än så. Teamworket fungerade fint. Alla hjälptes åt att dra och alla kunde hänga med trots att farten var god.

I Saxtorp så svängde man mot Tågarp för att följa 110:an en bit innan man svängde av mot Billeberga. Inne i Billeberga så blev det lite kaotiskt. White Lady hade hållt sig ovanligt lugn under rundan men nu skulle hon visa vem som bestämde. När man svängt till vänster inne i Billeberga så skulle man ta vägen över stationen. Höger beordrade White Lady med en mycket bestämd röst och höll ut sin högra arm spikrakt som en semafor. Det blev knorr och protester från de övriga. Det var ju längre fram vägen till stationen gick. Detta upprepades vid varje gata/infart till höger. Varenda gång så sträckte hon ut sin högra arm spikrakt. Efter att hon till sist hittat vägen så höll hon sig tyst och lugn ett tag. Efter stationen så tog man cykelbanan, som går på den gamla järnvägsvallen, till Landskrona. Väl där så svängde White Lady höger vilket Bosse Bus protesterade lite lamt emot. Han hade tänkt att köra över bron in till Landskrona. A men va f-n, vi har bara kört fyra mil, sa White lady och gav Bosse Bus en blick som inte var nådig. Nosse Bus löd direkt och följde tyst med efter White Lady. Löpar'n sa lite tyst med respekt i rösten att han gärna ville vara hemma innan det blev mörkt. White Lady visade vägen mot Vadensjö och sedan vidare mot Härslöv. Men innan där så stannade man för en Elitkakspaus. Styrkta av dessa energikakor så omprövade White Lady beslutet att inte köra uppför den sista knycken på backen mot Härslöv. Nej pang på och upp för att sedan vända och rulla nerför mot Säby. Nu gick det ännu fortare utför. Nästan femtio knyck loggade Elitaren. Nu vände Bosse Bus hemåt medan de kvarvarande fem fortsatte mot Häljarp där Häljarpstrion hoppade av. Piruetten och Eliteren fick sedan rulla sista biten hem till hofterup själva.

Nästa träning på söndag kl 10.00 i Saxtorp.


Elitkakspaus utanför Härslöv. Fr v: Löpar'n, Piruetten,
Bosse Bus, White Lady och Tränar'n.
 
Långt ifrån trösklös runda!

Söndag 18 augusti. Det var tyst och mörkt hos Piruetten denna morgon. Några extra fordon på gårdsplan. Det luktade dagen efter kräftskiva eller så. Ingen öppnade när elitaren knackade på. Det var till att rulla vidare mot Saxtorp i in ensamhet. Men strax innan där så dök Fondri upp. Allt efter hand så dök allt fler Cyklofånar upp. Bosse Bus hade lämnat walk over denna dag. Bokis, White Lady, Tränar'n, Löparn, Schnurrbarth, Nestorn och BikeBag. Då det var Vallåkraträff samtidigt som vinden var sydlig så var det att söka sig söderut. Vallåkraträffen gör att det är livlig trafik runt de vanliga cykelvägarna norrut. Utan att darra på rösten så visade Fondri vägen söderut. Men redan i Hofterup blev det stopp. Löpar'n hade fått punka... Efter diverse vedermödor så hade han fått i en ny slang soch knixat med hjulet så det gick runt också. Vidare mot Lödde-Borgeby-Flädie. Åter igen var det till att stoppa så att Löparn fick lite luft i sitt embarmerliga bakdäck. Så vidare mot Önnerup-Värpinge. Hela tiden motvind, men man växlades runt med att dra. Men det hjälpte inte när en megatröska och megatraktor blockerade vägen. Traktorn kom med tröslkans bord på ett släp och tröskan kopplade på tröskbordet. Men efter en stund var vägen farbar igen. Via St. Lars mot Hjärupp till Uppåkra där man svängde in till parkeringen vid kyrkan för att inmundiga Elitkakor. Tanken var först att köra via Åkarp-Lomma för att vända hemåt. Men klockan började ticka så man vände tillbaka för att ta sig via Hjärup till Lomma oc sedan sätta av i galopp i medvinden hemåt. Från Lomma till Bjärred gick det för vad tygen håller. Strax innan Bjärred så började klungan splittras. Men tempot slogs av och man rullade lugnt igenom Bjärred och vidare mot Borgeby. Pulsen fick en chans att lägga sig och lungorna kunde syresättas igen. På väg in mot Lödde så ökades tempot igen. När man var igenom Lödde så drogs det på igen. Här fick man snabbaste hastigheten under turen, drygt 45 knyck. Det var ingen som smårpratade unnder dessa ruscher...

Vid Hofterup så släpptes tempot lite. Elitaren växlade ner en klinga för att rulla av ett par minuter innan han var hemma. 60 km blev rundan som avverkades på lite drygt 2 h.

Nästa träning på tisdag. Samling 18.00 vid Korpen i Häljarp och 18.15 vid Infarten i Landskrona.


En megatröska och dito -traktor blockerade vägen
vid Önnerup.


Såhär ser strumporna ut på en nybörjare...


...och såhär på proffs...

 

 
Bergstempo!

Torsdag 15 augusti. Ett sånt flyt med vädret. Ja, flyt och flyt. Viist sjutton flöt det mer tidigare i veckan men det är ju konstigt nog det som är flyt anär det inte regnar så det flyter. Flyt betyder ju att det är torrt och soligt... Svenskan är ett underligt språk. Inte konstigt att missförstånd uppstår. Nej missförstånd har inget att göra med hur intelligent katten är. Hur skall vi ta oss ur detta resonemang? Ett klockrent sätt borde vara att börja skriva lite om cyklingen. Då har vi ju tagit oss ur vits- och missförståndsträsket, hoppas vi...

Temperaturen har ju fallit sedan förra torsdagen. Elitaren garderade sig med långarmat. Den annar alltid så frusne Piruetten dök upp i kortärmat men hade lösärmar med sig. Det var medvind till Saxtorp. Där dök en ny förmåga upp, schnurrbarth i röd tröja och en vit Canyoncykel. Bengeten kom dragande på tunga växlar med tungan rätt i mun. Fondri, och Bokis dök också upp. Vinden var sydvästlig så man funderade på attt trampa söderut. Men Elitaren protesterade och berättade att han lovat att samla hop gänget i Saxtorp för att köra till Rönneberga. Där anordnades dagen till ära ett bergstempo. Så kosan sattes dit via Häljarp Asmundtorp.

När Rönnberga trädde fram så började man titta efter aktivitet. Men allt var stendött. Hade Kicken lurats? Men var det ett bergstempo så torde det finnas ett mål högst upp på "bergets" topp. Jodå, där fanns passiv aktivitet. Uppe på bergets topp stod Bosse Bus, Kicken, Arkitekten, Smiley och Vasa. Deltagarna i Bergstempotävlingen. Arkitekten har det innevarande rekordet som inte blivit slaget denna omgången heller. Någon resutltatlista har vi inte fått tillgång till i skrivandets stund. Det enda vi vet är att Kicken tog sistaplatsen men det kompenserade han med att avvika allra först!

Tempodeltagarna rullade hem till sitt. Vasa och Arkitekten rullade med nerför Rönneberga mot Tågarp. Men Arkitekten tog 110:an hem mot Bjärred medan Vasa följde med genom Tågarp - Hedenborg-Billeberga där han bor. Övriga fortsatte sedan via Annelöv-Trää-Norrvidige-Södervidinge till Kävlinge där man stannade till vid ån för Elitkakspaus. Schnurrbarth tittade konstigt på det bruna innehållet som låg inslaget i gladpack. Hmm, vad kan detta vara? Hundbajs med nötter uppmuntrade Piruetten honom för att bättra på aptiten. Men kakan gick ner och gav mer energi i benen. Nu var det Furulund-Stävie-Borgeby för att sedan vända norrut och hem. Rundan började i lagom snacketempo. Men allt efter hand så ökades tempot. Elitaren fick slagit sitt pulsrekord för säsongen. 169 slag uppmättes på mannen som har en maxpuls på 168. Det var kanske inte så konstigt att han blev vimmelkantig...

Hela vägen från Rönneberga till Borgeby så var det till att dunka motvind. Men skönt nog så kunde man avsluta med medvind.

Nästa träning på söndag kl 10.00 i Saxtorp.


Cyklofånar på väg till Berstempot på Rönneberga.
Fondri och Bengeten i första ledet, Bokis och Piruetten
i andra och så Schnurrbarth på svansen.


fyra femtedelar av bergstempodeltagarna. Fr v: Vasa,
Bosse Bus, Smiley och Arkitekten. Kicken drog fortare än
ljuset för att åka hem så han fastnade inte på bilden.


Den bruna kurvan visar banprofilen över rundan. Den första
spetsiga toppen, från vänster räknat, är Rönneberga.
C:a 90 m stigning är den turen.

 
Idag var kakorna goda!

Torsdag 8 augusti. Vojne, vojne, skulle det regna nu? Nu när vi är vana vid sommar och sol... Men det är bara att gilla läget. Dagen hade ju delvis tillbringats med att baka Elitkakor så att depåerna var fyllda igen så att man med gott samvete kunde ta sig till träningen igen. Det var nästan tio dagar sedan senast. Men nu var höger bakficka fylld med Elitkakor. Piruetten var på g när Eliteran rullade förbi. I Saxtorp så mötte Löpar'n, White Lady, Bosse Bus, Vasa, Peak, Cres, Bengeten och Blueman upp. Precis innan man skulle rulla iväg så anslöt även Arkitekten. Men han var på väg hem till Bjärred från jobbet i Landskrona. Han hade tagit en sjumilarunda innan jobbet. Men han fick en nybakt energikaka med sig som han skulle klämma på vägen.

Bosse Bus tog kommandot. Vi kör mot Trää förkunnade han med en röst som kunde göra en major på kaserngården avundsjuk. Ord och inga visor, det var bara till att lyda. Ett stort svart molntäcke hängde över men det såg inte ut som omm det släppte något från sig. Så först mot Tågrp för att vika av över Annelöv och vidare till Trää för att där ta sikte på Panelkungen City, dvs Teckomatorp. I Teckomatorp så ledde bosse Bus ut skaran på väg 17. En inte allt för kul väg att köra på. Trafikerad 90-väg med en massa stressade bilister och inga riktiga vägrenar att cykla på. Vägen mot Svalöv missades då de som anförde klungan just då hade gått in i ett sadie med tunnelseende. Men när mankunde vända mot Marieholm så vakande de till ur det tillståndet så man kom bort från väg 17. Här i Mariehplm bärjade det regna så småt, eller snarare det började droppa lite. Något riktigt regn blev det inte. Men farten höjdes från god till mycket god. Trollenäs blev nästa anhalt där man sedan vände mot Remmarlöv-Virke-St Harrie. Nu var det ordentligt tryck i pedalerna. Det gällde att knipa käft och använda luften till att syresätta lungorna och inte ödsla bort den med att prata och vara social.

I St Harrie stannade Bosse Bus och ropade om det inte fanns något nybakat? Elitaren plockade fram en påse med Elitkakor och så infann sig tystnaden när alla hade fullt upp med att tugga på bakverken. - Idag var dom goda, utbrast Blueman förtjust! Det var ju kanon att Elitaren äntligen fått till det med sitt klabbande i köket...

Så var det dags igen i motvinden. Södervidinge-Dagstorp-Dösjebro. I Dösjebro så svängde Bosse Bus, Vasa och Sonny norrut mot Annelöv. Bosse Bus och VAsa bor ju i Vadensjö respektive Billeberga. Övriga fortsatte mot Saxtorp där Piruetten, Blueman och Elitaren svängde mot Hofterup meda övriga svängde mot Häljarp förutom Peak som bor i Saxtorp.

Nästa träning på söndag. Tid: kolla på Landskrona Cykelklubbs Facebooksida.


Elikakspaus i St Harrie. White Lady och Löpar'n gör vågen medan
Blueman (längst tv i blått) utropar att idag var kakorna goda!