Bestämd dam visade vägen!

Söndag 28 april. Piruetten var nästan klar när Elitaren rullade in på gården. Så strax var de båda på väg mot Saxtorp. En liten bit innan där så mötte Fondri upp! Det var länge sedan. Virus och eleände har förfäljt honom hela året. Så det har mest varit sjuksäng och ingen cykling. Men nu skulle han försöka komma igång igen med cyklingen. White Lady och Löpar'n dök upp också. Övriga var troligen funktionärer vid cykeltävlingarna i Barsebäck.

Man beslöt sig för att köra över Ottarp. White Lady skapade lite oreda när hon så gärna ville köra 110:an till Tågarp. Eftersom hon låg längst fram till vänster så hindrade hon effektivt alla som ville svänga vänster. Men klungvurpan undveks med en hårsmån och denna viljestarka dam fick sin vilja fram. 110.an till S. Möingen där man sedan tog cykelbanan till Asmundtorp för att bestiga Col de Rönneberga med sin respektingivande 85 stigningsmeter på tre kilometrar. Så var det utför och äntligen kunde elitaren hävda sig. Uppför blir han sist för det mesta. Men utför är hans grej!

Sedan går turen som vanligt genom Tågarp och sedan vänster mot Härslöv och upp över Col de Ottarp. Betydligt enklare att ta den backen detta hållet. Väl nere för denna backe så till höger vid kyrkan för att köra uppför backen för att sedan göra en 180-gradare och rulla ner igen. Man får ju inte köra förbi någon backe... Efter denna utförslöpa så kommer man till Bältebergabacken. En seg en rackare. Den blir aldrig lättrampad. Som tur är så är den inte så lång. Uppe för denna stigning och när hjärtat var svalt igen och hade kommit på plats så sattes kosan mot Vallåkra. Som vanligt så var det uppför backen mot Mörarp för att stanna till och inmundiga Elitkakor.

Utför igen. Ner igenom Vallåkra och så till höger mot Kvisttofta och sedan Glumslöv. White Lady undrade om man skulle ta Sundvik, men det ville man inte. En skön utförskörning ner mot Landskrona för att sedan ta cyklevägarna till Häljarp.

Nästa träning på torsdag kl 18.00!


Piruetten och Löparn jagar Elitaren med diverse gester. Fondri och White Lady i bakgrunden.


Elitaren i ett lite utschasat tillstånd...

 
Hjulben ny Cyklofåne!

Torsdag 25 april. Piruetten var fortfarande förkyld. Så Elitaren fick rulla själv till Saxtorp. Där mötte Bokis, Bosse Bus, White Lady och Löpar'n upp. Strax så kom det en gulklädd figur ångande lite yvigt. Ingen kunde känna igen stilen. Det var en gammal LCK-bekanting, Hjulben.

Först blev det ett väldigt ackederande om hur man skulle köra. Vinden var sydvästlig. Bosse Bus föreslog attt man skule cykla längs kusten till Barsebäck till en början. Löparn ville att man tog sats och cyklade till Hässleholm och sedan tog Taxi hem... Som ni förstår så var buden många. Till sist tog Bosse Bus befälet och rullade iväg under tiden han muttrade: vi hittar nog någon väg på vägen...

Ner mot Hofterup i lä för tallskogen. Sedan tog man vänster mot V. Karaby-Hög. Tempot var behagligt. Lagom snacketempo. Men så klart så dröjde det inte så länge innan Bosse Bus tryckte på. Så länge alla lyckades hålla rullen gick det bra. Men det tog inte så lång tid innan klungan sprack. Då var det till att vänta in och sedan dra upp tempot igen. Det blev alltså någon form av intervallpass.

I Hög så var det cykelbana till Kävlinge och sedan vidare mot V. Hoby. Strax innan korset efter att V. Hoby var passerat så lugnade Bosse Bus sin springare. Det var ju tradition att stanna vid den gården för att få Elitkaka. Jodå, mycket riktigt. Strax satt det fem Cyklofånar i vägkanten och gapade som hungriga fågelungar. När kakan var uppäten så var det dags igen. Ner över Kävlingeån och upp till vägen (104:an?) för att sedan köra mot St Harrie-Södervidinge-Dagstorp-Dösjebro. I Dösjebro så var det Annelöv som siktet ställdes in på för att sedan ta sikte på Kvärlöv. Solidariskt ställde man upp för Hjulbern som inte fått så många mil i benen ännu. Så man svängde mot Asmundtorp för att lämna honom på hemmaplan.

Väl där så var det att ta sikte hemåt. Lite lätt började det stänka. Det vore ju inte fel att komma hem innan det brakar löst. I Häljarp så vinkade White Lady och Löpar'n hej då för att rulla hem till sitt. Bosse Bus och Elitaren hade följe till Saxtorp där Bosse Bus hade sin bil parkerad.

Nästa träning på söndag kl 10.00 i Saxtorp på racer.


Elitkakspaus utanför V. Hoby. Fr v: Bosse Bus, Bokis,
White Lady, Hjulben och så Löpar'n.
 
Långturspremiär

Söndag 21 april. Långtursdags. En timme tidigare start än annars. Från Piruetten kom ett SMS att han var förkyld så han stannade hemma. Det är svårt att klä sig rätt dessa dagar. Tre grader när man cyklar hemifrån men sedan dyket tempen upp runt tolv grader någon timme senare. Det var kalln när vägen mot Saxtorp anträddes. Men det är ganska mycket skugga där vid denna tiden 08.45 vilket egentligen är 07.45 om mar räknar bort sommartiden. I Saxtorp å välde det in Cyklofånar. När alla var inräknade så fanns det en klunga på 10 st. Vurpan, Bokis, White Lady, Löpar'n, Bosse Bus, Jarne, Kålle, Kicken, Bengeten och Elitaren. Långtur, sk Gran Fondoförberedande träning. Upp över åsen från Knutstorp sedan följa Gran Fondosträckningen ner genom Kågeröd runt åsen och upp till Stenestad från N. Vram och så Kågeröd igen.

På väg till Knutstorp så var det behagligt med medvind. Men oj vad det är segt att köra uppför långa sträckor. Som tur var fick Bengeten punka halvvägs upp i Klåverödsbacken så det blev en liten paus innan man rullade vidare upp. Vid Klåverödsparkeringen så var det stopp för Elitkaka. Det smakade bra efter en halvannan timmes cyklande. Nu var det vidare ner och runt åsen till N. Vram. Motvind till Kågeröd men det var samtidgt nerförsbacke så det jämnade ut sig lite. En cyklist kördes upp och han anslöt till klungan. Bokis lämnade i Kågeröd för att han skulle hem och hjälpa sonen med att lägga tak. Så han skulle inte vara hemma allt för sent. Härlig medvind till Norra Vram. Här lämnade gästen för att fortsätta till Ödåkra. Nu började motvinden. Strax var motvinden kombinerad med motlutet, stigningen til Stenestad. Här sprack klungan. Bengeten, Kålle och Elitarenkom efter som en svans med olika mellanrum. Men två andra cyklister kördes ikapp. Vid Stenestad kyrka så var det dags för andra omgången Elitkakor. De två gästcyklisterna gapade förvånat när det bjöds på utpisning.

Nu var det hemåt som gällde. Motvin, motvin, motvind. Men det är vara att trycka till i pedalerna och försöka undvika kramp i låren. De två utspisade gästerna skulle köra en annan runda så de tog mot v. Sönnarslöv medan Cyklofånarna jagade åter mot Kågeröd. På väg mot Sireköpinge så kom Bosse Bus på iden att köra över Ekeby. Härligt, för det gjorde att man fick några kilometrar med medvind. Dock var det flera som ville köra rakaste vägen hem till sofflocket. Så Bengeten, White Lady, Löpar'n, Jarne fortsatte mot Sireköpinge medan de överiga fem fortsatte mot Ekeby. En fin runda, för då får man Ottarpsbacken som bonus! När denna bonusbacke var avklarad så var Kålle och Kicken i akut behov av sofflock istället för cykelsadel så de vek av för att ta snabbaste, genaste väg hem till det hägrande locket!

I Vadensjö så stannade en ovanligt fåordig Bosse Bus vid sina grinad. Vurpan fick tankat lite vatten och så delade Vurpan och Elitaren på de två sista Elitkakorna. Det känndes att det behövdes lite energi till den sista 15-20 km sträckan hem. 15 till Saxtorp och 20 till Hofterup. Elitaren hade tur att den bättre tränade Vurpan var med och bjöd på rulle hela vägen.

Nuder de knappa fem timmarna avverkades 125 km och 830 m stigning. Nu alla icksskåningar, nu torde det vara bevisat att Skåne inte är platt som en pannkaka!

Nästa träning på torsdag kl 18.00 i Saxtorp på Racer. OBS att vi bytt dag för att inte kollidera med Allianstävlingarna som körs om onsdagarna. På tisdag kör LCK kl 18.00 från Infarten i Lndskrona.

Se filmen från rundan: http://youtu.be/OlpLgHRJJNA.

 


Gänget vid matkontrollen i Klåveröd. Fr v: Kicken,
Bengeten, Kålle, Jarne, White Lady, Löpar'n, Bokis,
Bosse Bus och Vurpan. Elitaren bakom kameran.


Vurpan hjälper Bengeten med punkalagningen.


Den bruna kurvan visar stigningarna. Twin Peaks alltså...

 
The Squirrel went bananas!

Onsdag 17 april. Vilket väder. 17 grader varmt. Hur klär man sig då? Svåra frågor. Normalt brukar temperaturen komma succesivt så man hiner vänja sig gradvis. Men här var det verkligen pang på. Underställströja och en tunnare jacka. Det visade sig vara ett ganska bra val. Lite varmt i början men perfekt under andra halvan. Pirutten hade inte kommit hem från jobbet när Elitaren rullade in på gården. Detta budskap fick han av Piruettens bådra döttrar som var ute och lekte på gården.

I Saxtorp så kom först Bosse Bus och sedan Bengeten. Efterhand så anslöt även Jarne. The Squirrel gjorde säsongspremiär med Cyklofånarna. Tidigare så hade Elitaren och Piruetten mött honom på racer när de var på väg mot Saxtorp på MTB. Men det var några veckor sedan. I samma veva kom även Bokis. Vinden var sydvästlig. Efter lite överläggande kom man överens om att dra söderut mot Lödde-Borgeby och sedan trixa sig vidare mot Värpinge. Elitaren och Jarne tog första dragningen i ett skapligt tempo. När man passerat Hofterup och vvar på väg mot Håkantorp så drog sig Elitaren lite taktiskt längre bak i klungan och farten ökade. Det rullade på bra i motvinden. Efter Borgeby så började The Squirrel gräva i bakfickan. Han blockade upp en gul, krökt sak som han skalade och åt upp hälften av. När Elitaren kommenterade detta så såg han bara pillemarisk ut. Strax skulle man förså varför...

En stund efter att bananhalvan var svald så var det samma stora omändring som när Clark Kent varit inne i telefonkiosken och bytt om. Ja j-lar vad det gick. Elitaren hade all möda i världen att hänga med. Bokis hade även han en tung andhämtning. Strax innan Värpinge så tappade dessa båda herrar klungan. Efter att man åter var samlade så sökte man sig på cykelbanan mot Lomma. Återigen så gick bananenergin igång och strax innan Lomma ramlade Elitaren av. Sedan var det ett lugnare tempo genom Lomma där man även stannade till för Elitkakspaus innan man rullade hemmåt för att kunna njuta av medvinden. Men lite malörer på vägen. Bron över ån var avstängd. Man svängde då mot Lomma kyrka men efter några kilometer vinglande på småvägar så vände man tillbaka mot lomma för att hitta annan väg över Höje å. Så var man tillbaka on track! Genom Habo Ljung - Bjärred och så cykelbanan till Lödde. Åter igen så kom bananmannen igång. Oj vad det sved i låren. Vid Håkantorp så tappade Bokis och Elitaren kontakten med klungan för denna gången. På lite lättare växlar rullade de båda till Bokis svängde av mot V. Karaby medan Elitaren fortsatte den sista kilometern hem.

Viktigt 1!
Nästa träning på söndag. Då skall vi köra långtur och samlas därför redan kl 09.00 i Saxtorp. En tur upp över Söderåsen är plannerad.

Viktigt 2!
Från och med nästa vecka så är det träning om torsdagarna för att inte kollidera med Allianstävlingarna som går om onsdagarna med start på onsdag.


Närmst fr v: Jarne och The Squirrel i diskussion.
I bakre ledet sr vi hur Bokis, Bosse Bus och Bengeten
står och jämrar sig.
 
Veto-bröd till Kicken, mannen med veto-rätt!

Söndag 14 april. Jodå piruetten var på G och lyfte precis ut sin springare från stallet. I onsdags hade han inte hört bultandet för att diskmaskinen var på. Men kvällen hade gått åt till läxläsning så någon cykling hade det ändå inte blivit. Men nu var han alltså sugen. Mannen med läderveken hade lovat riktigt bra väder idag. Lite disigt var det, men en förväntan fanns att det skulle spricka upp. I saxtorp så kom den ene cyklofånen efter den andre. Bokis, Kicken, Jarne, White Lady, Löpar'n och Jarne. Vinden var av en sydlig orientering. Man bestämde sig för att ta turen ner om Getinge som ligger vid Gårdstånga. Först till Annelöv och så vidare via Trää till Norrvidinge-Södervidinge och St. Harrie. Bosse Bus drog det medsta av denna sträcka. Det i ett behagligt tempo. Vad hade hänt, genomgått lobotomi? Hur som helt var det ett behagligt snacketempo. Från Stora Harrie så vidare över Krutmöllan till Örtofta. Det var sida mot det mesta av tiden. I Örtofta så vidare mot Igelösa och snart var Getinge inom räckhåll. Då hördes det lite gnyende från Kicken: "Nu får kortbanekommittén lämna in sitt veto. Det börjar bli för långt". Men när han stod inför valet att vända och cykla hem ensam utan Elitkaka eller hålla ut ytterligare en kilometer som det var kvar till vändpunkten, så valde kortbanekommittén den längre rundan som inkluderade godsaker! Men han fick frågan om han hällre ville ha veto-bröd än Elitkaka...

När godsakerna var svlda så var det bara att ta backen upp mot Lund. 55 stigningsmeter i sida motvind. Men efter ytterligare en kilometer så sv'änger man mot Odarslöv och vinden kom i ryggen. Det var bara till att peta upp några kuggar och rulla med i den lättrampade medvinden. Hemåt gick betydligt mycket lättare. Odarslöv-Stångby-Vallkärra-Stävie-Borgeby Löddeköpinge och hem.

Nästa träning på onsdag kl 18.00 i Saxtorp på racer.

Nästa söndag, 21 april, blir det långrunda upp över Söderåsen. Då startar vi kl 09.00 för att inte fördärva hela dagen.


Cyklofånar på väg: White Lady och Löpar'n i spets

Se filmen: Hur är det att vara Cyklofåne? http://youtu.be/Z4P-jjuz2B8

Se filmen Cyklofånar på väg!
http://youtu.be/EjeAdUSe2u4

 
Gamla rundor blir som nya...

Onsdag 10 april. Dörren hos Piruetten förble stängd trots att Elitaren bultade på den. Han kanske sov djupt, vem vet. I ensamt majestät rullade så Elitaren till Saxtorp. Vinden var ruggigt kall och cykelhumöret var inte det bästa. Men är det onsdag så är det onsdag och då skall det cyklas! Det är bra att schemalägga träning och involvera kompisar i den. Grupptrycket gör att man inte stannar hemma i första taget. Utan denna taktik så hade sannolikt Elitaren stannat hemma idag. Men inte vill man göra bort sig inför sina träningskompisar.

I Saxtorp så mötte Bengeten, Bokis och Bosse Bus upp. Alla ville gärna ha någon lärunda. Men sådana är svåra att få till i Skåne. Man körde ner mot Hofterup och tog sedan Furuhillsvägen mot Dösjebro och passerade gården med den blivande TV-stjärnan som skall medverka i Bonde söker fru, fast hon söker man. Det är ara att konstatera, det behövs mycket kärlek för att överleva den isande ostanvinden. kallt var det och tungt. Alla i kvartetten drömde om att det skulle komma någon stor och kraftig som man kunde ligga på rulle efter. Men att vara stor och kraftig fick man skiftas om inom gruppen... Som vanligt var Bosse bus lite väl stor och kraftig ibland så att Bokis och Elitaren tappade rullen. Men sånt är livet som Cyklofåne.

I Dösjebro så svängde man mov V.karaby och sedan upp över kyrkbacken för att köra Örestads tempobana till Hög och sedan cykelväg till Kävlinge. På väg ner för Högsbacken där så mötte man Rolf, Södervidingebagaren som var ute och motionerade. Här tappade Bokis sitt bakljus också. Detta blev man inte riktigt klar över förrän vid Elitkakspausen... Sedan var det V. Hoby och när man passerat där så var det dags att i lä av bondgården inmundiga sina Elitkakor. Mmmm, vad det smakade gott denna dag. Nu hade man dessutom att se fram emot medvind hem. Det var med betydligt mycket lättare tramptag det nu gick. St Harrie-Södervidinge. I Södervidinge fick man stanna för att ett godståg passerade. Sedan var det till att trampa mot Dagstorp innan man kom till Dösjebro och vidare mot Furuhillsvägen, tillbaka till gå alltså. Det är väldigt sällan som denna slinga körs på detta hållet. Men det blir som en ny runda när man tar sina invanda slingor baklänges!

Nästa träning påsöndag kl 10.00 i Saxtorp på Racer.


Bokis, Bosse Bus och Bengeten vid Elitkakspausen
utanför V. Hoby.
 
Vind & motlut!

Söndag 7 april. Lite kallt och blåsigt. Västan/nordvästan var bitande kall. Men det hindrar ju inte en äkta Cyklofåne. När Elitaren rulade ner till Piruetten så var han precis klar. Det var motigt i blåsten på väg till Saxtorp. Men det anslöt Cyklofånar från alla håll. Kicken hade meddelat att han inte kom. Han skulle peta navelludd eller kurera någon liten snuva eller något. White Lady och Löpar'n dök upp för första gången detta år! Bokis och Bosse Bus anslöt. Bengeten anslöt. Han hade legat några hundra meter före Piruetten och Elitaren. Men efter att ha rundat rondellen i Saxtorp så anslöt han till klungan. Så rullade även Vasa fram och på slaget tio så kom Jarne rullande. Nio Cyklofånar på en gång, säsongsrekord!

PåBosse Bus order så cyklade man norrut för att svänga av mot Kvärlöv-Annelöv. Bosse Bus drog tillsammans med Elitaren. När man svängde mot Kvärlöv så fick man medvind. Det var skönt att inte ha den isande vinden emot. Sol i ansiktet och vinden i ryggen, då blev det riktigt behagligt. I Annelöv så var det vänster och sedan höger förbi cowboystället. I Billeberga så Svängde Bosse Bus av mot Värmö och så vidare ut på 17. Men strax svängde man av mot Kjells Nubbelöv(?). Strax kom förtsta allvarliga backen. I vanlig ordning så var inte Elitaren med i klungan. Detta delis beroende på att han inte kunde få i de lättare växlarna utan var tvungen till att dra för tunga växlar med efterföljande mjölksyra. Ironsikt nog så smackade den valda växeln i precis när han kom upp och skulle växla upp... Det blir ett servicebesök innan nästa träning.

Det var ovanligt många skiften på vem som drog denna dag. Alla hjälptes åt mer eller mindre. När man kom till Tarstad så rullade Bosse Bus in i lä bakom en gamaml lada. En tydlig markering att han tyckte det var dags för Elitaren att plocka fram sina beryktade Elitkakor! Så blev det. Elitkakor mumsades. Dock vile Bengeten inte ha några, även om det såg ut som om han behövde lite energitillskott. Efter några minuters paus så var det iväg igen mot Ekeby. Men först kom man ut på vägen mellan Sireköpinge och Kågeröd. Man valde då riktning mot Kågeröd för attt strax vika av vänster mot Ekeby. Vinden i snoken igen. Bosse Bus, som hade lovat en lugn runda drog på så att dryg halva klungan tappade fästet. Men i Ekeby så samlade man hop styrkorna igen. Det var skönt när man svängde mot Kingelstad. Medvind! Löpar', och Elitaren njöt där de låg främst i klungan. Allt blir så mycket lättare när det blåser ens väg!

Efter Kingelstad så var det Bälteberga och så mot Ottarpsbacken. Ett pågatåg gjorde så att man inte fick farten med sig upp i backen då bommarna var nere. Det var bara att försöka veva fart igen. Återigen så hade Elitaren problem då han fick dra för tunga växlar. Dock fick han upp farten på slutet och kunde komma ikapp och förbi Bokis. I Härslöv så samlades trupperna igen. Skön medvind till Vadensjö där Bosse Bus hoppade av. Den kvarvarande oktetten fortsatte via Rönneberga-Asmundtorp till Häljarp där Vasa, White Lade och Löpar'n steg av. I Saxtorp så lämnade Bengeten medan de resterande fortsatte mot Hofterup. Vid Furuhillsvägen så svängde Bokis mot Dösjebro och Jarne svängde in på affärsvägen för att vingla hem till sitt. Piruetten och Elitaren rullade nu den sista kilometern hem. Lite knappt 74 kilometrar avverkades och detta med en total stigning av 290 m. Det mesta av stuígningen i motvind...

Nästa träning onsdag kl 18.00 i Saxtorp på Racer!


Vasa kollar om den pustande Bengeten fortfarande
var i livet...


Elitkakor mumsas. Fr v: Piruetten, White Lady, Bosse Bus,
Löpar'n, Jarne och så Bokis.

 
Släpp (cyklo-)Fånarne loss, det är vår!

Onsdag 3 april. Som det kan bli. Det var planerat med MTB, men förföriskt så gassade solen över den Skånska nejden. Uppåt tio grader i solen. Man är väl inte sämre än att man kan ändra sig. Så ett anrop gick ut via SMS att det blev ändrat till Racer. Fondri, som varit drabbad denna vinter var fortfarande inte av med sin förkylning. Inte nog med detta utan han var på tjänsteresa.

Bosse Bus, Bokis och Piruetten dök upp på sina ädla springare. Ja ädla och ädla, några gamla ök vanns det men de var i vilket fall inte släkt med ardennerna, utan smäckra hojar avseda för asfalt. Vinden var sydostlig. Färden började söderut mot Hofterup där man svängde in och tog Skönadalsvägen ner till Jouran för att sedan fortsätta till Barsebäckshamn via Hofterups kyrka. Här ville Bosse bus cykla till Vikhög. Men det tog ett tag innan han var övertalad att det var grusväg via sandskogen, inte så kul med springarna. Så in på cykelbanan mot Löddeköpinge. På Gillhögsbackens topp så passerades en rullskidåkare som stratade på uppför. Ner genom Sandskogen och Lödde. När man kom ut till Malmövägen från Backavägen så kom ett par cyklande på cykelbanan. Men de svängde mot bjärred medan kvartetten Cyklofånar svängde österut mot Stävie. Väl där så stannade man till i lä på ett soligt ställe för att inmundiga Elitkakor. Här passade även Piruetten på att justera sadeln med hjälp av verktyg han fick låna av Bokis.

Styrkta av energin så rullade man vidare genom Kävlinge. Lite medvind, härligt! Efter rondellen vid Tungan såvar det Saxtorp nästa. Nu ökade tempot ytterligare. Med lätta fjät drogs tempot upp mot fyrtio knyck. Fyrtiotre var toppnoteringen. Ett saligt rus infann sig hos kvartetten. Tänk vilken kick att kunna rulla så här snabbt. Det var ett annat rullmotstånd på racer än en MTB med dubbdäck. En riktigj-la skillnad som Ravillacs skulle ha uttryckt det!

Nästa träning söndag kl 10.00 i Saxtorp på Racer!


Bosse Bus och Piruetten på väg mot Hofterup.